Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Sermayeyi renklere ayırmak Cumhuriyet anlayışı değil...

Kürsüde bugün Babacan ile İslam Finans Merkezi'ni açacak olan Dünya Bankası Başkanı Jim Young Kim var.
Türkiye'nin kendi krizlerinden ürettiği özgün çözüm ve tecrübelerin paylaşımından söz ediyor.
Anlattıkları, dünyadaki sistemler değişirken Türkiye'nin dönüşme becerisi üzerine.
5'inci İzmir İktisat Kongresi'nin açılış bölümündeyiz. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan "sermayeyi renklere ayırmak, tasnif etmek, makbul ve makbul olmayan işadamları ayrımı yapmak kesinlikle bir Cumhuriyet anlayışı değildir" diyor.
Ekliyor: "Başta İstanbul olmak üzere büyükşehirlerin büyük sermayedarlarına öz evlat muamelesi yapıp, Anadolu sermayesini horlamak, itip, kakmak asla ve asla Cumhuriyet'in iktisat politikası değildir."
Bu sözler aslında 90 yıl önceki Cumhuriyet'in iktisat yaklaşımıdır.
1'inci İktisat Kongresi'nin katılımcıları, verilen mesajlar, bunu ortaya koyuyor. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün "askeri zaferi, iktisadi zaferle taçlandırmadıkça..." diye başlayan konuşması ve Kâzım Karabekir'in Anadolu işadamına yönelik cümlelerini hatırlatıyor Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz...
Cumhuriyet, zenginin olduğu kadar fakirin, sermayenin olduğu kadar emeğindir ve geleceğe yürümek ancak bu yoldan gidilirse mümkündür. Bana göre Kongre'nin kilit cümlesi bunlardır. Zira bugünkü sorun, tam da bu sıkıntılardan doğmaktadır.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün işaret ettiği "hedef koyan ve buna uyan"
Türkiye'ye dair yapısal reform ihtiyacı, bir diğer önemli mesajı oluşturdu: "Öncelik, eğitim ve bilim kalitesini yükseltmek olmalıdır."
Doğrudur. 90 yılda yapabildiklerimiz, son 10 yılın performans patlaması da dikkate alındığında, artık başka bir vadiye akmaktadır.
Bu vadi, ayrıştıran değil birleştiren, kazandırarak kazanan, bilimi, değeri önceleyen yeni düzlemdir.
Söz konusu gelecek olunca 300'e yakın konuşmacı arasında gelecek bilimci arıyor insan... Ayrıca 3 bin katılımcının davet edildiği fakat 300 kişilik salona alınamayan katılımcılar...
Harika hazırlıklar, profesyonel organizasyon fakat böylesi dev kongreye uygun olmayan salonlar... 6'ncı İktisat Kongresi'ni 100'üncü yılda yapacak isek İzmir'in 10 yıl içinde dev bir kongre merkezine sahip olması şart.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA