Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Türkiye yerli yerinde...

Yukarıdaki grafik, Financial Times'ta yayınlandı. Aralarında Türkiye'yi de gösterip "Kırılgan Beşli" diye adlandırdıkları gruba 3 yeni isim ilave ederek "bu ülkelere giden para riskli olabilir" algısı oluşturuluyor.
Türkiye'nin "0.9" puanı, yabancı para cinsinden dış yükümlülüklerimizin döviz rezervine oranını gösteriyor. Demek isteniyor ki Türkiye'nin rezervi, borçlarına yetmiyor. O halde başta Türkiye olmak üzere bu ülkelere sermaye gitmesin.
Eğer FED'in ülkesi ve G-7'lerdeki finansal yatırımcı iseniz, "kırılganlık" listesiyle damgalanan bu 8 ülke için endişe edebilirsiniz. Ancak 2 sorun var. Birincisi, doğru değil, ikincisi zaten "kırılgan" kelimesiyle bu ülkeleri "damgalayıp" ekonomilerinin itibarını zedeleme kötü niyeti taşıyor.
Peki, bizde faizler artırma yönünde Merkez'in yarınki toplantısını etkilemek isteyenlere ne demeli? Bu yanlış analizi esas alıp "yabancılara mahcup olmayalım, onlara borcumuzu son damlasına kadar ödeyeceğimizi göstermek için faiz artıralım" mı diyeceğiz?
Babacan anlatıyor: "Bütün bu süreçte borsada ilk 2 haftada 300 milyon $ bir çıkış olmuş nette. O günden bugüne kadar 180 milyon $ da bir giriş olmuş hisse senedi piyasasında."
5 haftanın toplamında sadece 120 milyon $ nette çıkış var. Konuştuğumuz rakam düşmüş değerlerle 224 milyar $. Binde 1 bile değil. Alan-satan var ama nette Türkiye'den çıkış hemen hemen yok.
Peki, bu telaş niye? Türkiye ekonomisi, 17 Aralık operasyonuna rağmen yerli yerinde duruyor. Yarınki Merkez PPK kararını etkilemek için mi?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA