Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Narsist merhamet

Dün bizleri CRM teknolojileriyle nasıl avlayıp sonra nasıl istismar ettiklerini yazmıştım. Müşteri İlişkileri Yönetimi adı altında, her türlü alışveriş, cep telefonu verileri, kredi kartı ve bankacılık işlemi izini sürerek tasnif ediyor, sonra hayatımızı zorlaştırıyorlar.
İşini hakkıyla yapan firmaları özenle ayrı tutarak... Çoğu şirket, bilgilerinizi toplamakla kalmıyor, onları başkalarına satıyor, özensizce ortalıkta bırakıyor ve mahremiyeti, ayaklar altına alıyor. Mağdur olanların haklarını korumak ise «adamına göre" değişebiliyor.
Anayasa Mahkemesi, kişisel hayatın mahremiyetini istismar edenleri, "özgürlük» saikiyle serbest kılarken, Yüksek Seçim Kurulu, kırk filitreden geçerek yayın yapan aHaber'e 45 kapama cezası verebiliyor.
Geçen aylarda 1 milyon kart bilgisi gazetemize ulaşmış ve hesap sahiplerinin kredi kartları, şifrelerine dek bu listelerde yer almıştı. Hatta kimin, hangi kartla, nerede, ne aldığı bilgisi de dahil. Bu özensizliğe dikkat çektik fakat Rekabet Kurulu, BDDK ve kartları ortalığa düşmüş bankalar, tedbir almayı düşünmedi. Çünkü mağdur onlar değildi...
Oysa kendi menfaatlerine yönelik en ufak tehdit karşısında adeta kaplan kesilen bu çifte standartlılar; bir çeşit narsist merhamet sendromu içinde debeleniyorlar.
Dostum Kemal Sayar; "narsist merhamet" kavramını şöyle tanımlıyor; 'Bizim gibi insanlara duyduğumuz abartılı sempati..."
Ancak asıl erdem "bizim gibi olmayanlar için" merhamet hissedebilmekte...
Merhametin ekonomi yazısıyla ne ilgisi var diyorsanız; bizi bilgilerimiz üzerinden ele geçirenlerin, paydaşlarına rahmet sağlarken bizleri merhametsizce istismarı söz konusu...
Düzenleyici kurumları biz, hak hukuk gözetsin, müşterisini, halkı istismar edenlere ayar versin diye oluşturduk. Fakat gördük ki bu kurumlar içindeki paralel yapılar, birilerine merhamet ederken diğerlerini harcayabiliyor.
CRM ile başladım, onunla bitireyim; bilginin namusunu korumayan, merhametsizce istismar yolunu seçenleri denetleyecek düzenleyici kurum gerekmez mi? Önerim her birimizi kendi "big data" havuzuna katanları denetleyecek yeni ve "narsist merhamet" zaafı olmayan etkin bir kurum oluşturulmasıdır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA