Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Paralel yamuklar...

Devletin geometrisinde "izdüşüm" olmaz. Devlet, ona "dışarıdan paralel" çizilecek bir yapı değildir. Bakış "açın" bozuksa devlete"dik" çıkarsan, hipotezin çöker, "olmayana ergi" oluverirsin.
Paralel diye yola çıkıp devlete "yamuk" yaptığında, artık geometrinin değil, kayıpların istatistiğine indirgenirsin.
Siz hiç 2 direksiyonlu araba gördünüz mü? Güvenlikten icracı bakanlıklara, düzenleyici kurumlardan askeriyeye dek "vatanın her kalesine" sızıp paralel yapı oluşturunca, devletin şirazesi şaşar, rota tutmaz, sistem dağılıverir.
Okyanus ötesinden başlayıp bürokratik oligarşiyle 17 Aralık operasyonuna dönüşen girişimlerin tek faydası "paralel yapıyı" belirginleştirmesi oldu.
Seçimde rakibini yıpratmak adına ülkesinin düşmanlarına "devlet sırrı" servis edecek "cinnete" varmış bu iktidar iştahının en büyük açmazı, bindiği tekneye delik açtığının farkında olmayışıydı.
Paralel yapı oluşturacağım diye devletine "yamuk" yapanların şimdi ayıklanma sürecindeyiz. Büyümenin önüne fren olanından denetlemesi için teslim ettiğimiz kurumu zaafa uğratanına dek "belirginleşiyor" ve ayrışıyorlar.
Bir sonraki adım, devlet geometrisinden ayıklanacak bu yamukların yerine doğru dürüst yetkinliklerin getirilmesi olacak.
Devlet, saldırı altında iken kendini koruyacak güçleri de barındırır. Zaten devleti devlet yapan, bu refleksler bütünüdür.
Hayatta kalma repertuvarı böylesine zengin olan devletin "paralel yamuklardan" kurtulma girişimlerini hep birlikte izleyeceğiz.
Benim sürecin psikolojisine dair önerim; yamuk teşhisinde somut verilere daha çok itibar edilmesidir.
Ben bu süreci "hızla yol alan trenin önüne ray döşemek" olarak tanımlıyor, paralel yamuklardan kurtulmuş haliyle devletin 2023 yolculuğunda ivmeleneceğini öngörüyorum.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA