Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Faiz 24 Haziran'a kalmadan inebilir

Merkez Bankası'nın en yakın Para Politikası Kurulu (PPK) 24 Haziran'da... Faiz indiriminin aylık olağan PPK toplantısını beklemesi de şart değil.
Büyüme rakamlarının iyi geldiği, piyasada faizin Merkez'in politika faizinden 1.5 puan altında seyrettiği ortamda pekâlâ "olağanüstü" toplantıyla faiz indirimi olabilir.
Üstelik küresel düzeyde düşük faiz dönemi devam ederken olağanüstü faiz indirimi, kimseyi şaşırtmaz. Hatta "gecikmenin maliyetinden" de kurtulmuş oluruz.
Hatırlayalım; Önden yüklemeli faiz artışı 5.5 puan olduğunda, Merkez'i artışa zorlayanlar dahi şaşırmış; "bu kadarını biz de beklemiyorduk" demişti.
28 Ocak'ta olağanüstü toplanmakta gecikmeyip, Türkiye'yi faiz liginde dünya ikincisi haline getiren Merkez'in; indirim için 24 Haziran'ı beklemesine gerek yok diyoruz.
Hatta olağanüstü toplantıyla acil faiz indirimi "gerekli" diyoruz. Üstelik 5.5 puan indirsin demiyoruz, 3 puan dahi yeterli... Neden mi? Sıralayalım;
1. Avrupa Merkez Bankası'nın kararlarının ardından para girişi hızlandı. Mayısın son haftasında giren para 2.4 milyar $ düzeyinde...
2. Merkez Bankası'nın faiz indiriminde gecikmesi, kuru da ihracatçıları sıkıntıya sokacak seviyeye çekiyor. Dolar şu an; 2.08 TL'de... Bu seviye ihracatçılar için tehlikeli alt sınır...
3. Merkez'in faiz indiriminde gecikmesi, Türkiye'yi spekülatif saldırılara da açık hale getiriyor. Sıcak paranın buradan yüksek getiri elde etmesi de sağlanıyor.
4. Özetle gecikilen her günün Türkiye'ye faturası ağır oluyor. Gezi, 17 Aralık derken, yeterince fatura ödedik zaten. Şimdi gecikme faizi ödemeyelim.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA