Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Finansal tiranlar ülkeleri batırıyor

Bu kadar kolay olmamalı... 2 fon, koca ülkeye diz çöktürebiliyorsa, finansal tiranların gücü sorgulanmalı. Sorgulanıyor da... Küresel kriz sonrası oluşan likidite bolluğuyla borç batağına gömülen ülkeler şimdi akbaba fonların pençesinde kıvranır hale geldi.
Bugün dünya, finansal tiranlar dediğimiz küresel sermayenin "etik dışı" adımlarıyla baş etmeye çalışıyor. Finansal tiranlar diyordum ama yaptıkları düpedüz adi suç tanımlarına giriyor. Hatta yüz kızartıcı da denebilir zira yüzleri kızarmadan küresel piyasaların ayarıyla oynayabiliyor, ülkelerin başına çorap örüyorlar.
Uzağa gitmeye gerek yok. 17 Aralık operasyonu ve devamında, faizleri 5.5 puan zıplatan süreci hatırlayın... Yerel seçimde sandığı ekonomi üzerinden vurmak istemişler, başaramasalar da bize maliyet çıkarmışlardı.
Çifte Standard&Poor's örneği hafızalarda. Kendi ülkesi ABD'de dahi soruşturma geçiren, CEO'su kovulan not karteli, Türkiye'ye ayar vermeye kalkmıştı. Başbakan'ın ülkeden kovduğu notçuya bizim finansal statüko, adeta sahip çıkmış, "S&P öyle diyorsa, öyledir" diyebilmişti.
Libor Çetesi, şimdi hesap veriyor. LIBOR (London Interbank Offered Rate) Londra'daki bankalar arası önerilen faiz oranı şeklinde tanımlanıyor. Ortaya çıktı ki 2007- 2009 arasında 20'den fazla banka aralarında anlaşıyor; 10 para biriminde gecelikten 1 yıla kadar değişen vadelerde danışıklı hareket edip trilyonlarca $'lık dümen çeviriyorlar. Polis, küresel haydutları hapsetmek için hâlâ arıyor.
CDS Çetesi başka bir örnek. Avrupa Birliği, dünyanın en büyük bankalarından 13'üne, CDS'lerde gizli işbirliğiyle manipülasyon yaptıkları gerekçesiyle soruşturma açmıştı. Ülke risk primlerini anlaştıkları gibi ilan edip 10 trilyon $'lık kredi türevlerini yanlış yönlendirmişlerdi.
Bugün Arjantin finansal tiranların akbaba leşçileri tarafından iflas kurşunuyla vuruluyor. Domino etkisi beklenebilir. Diğer ülkelere de aynı şeyi yapacakları anlaşılıyor. Zaten İsrail yüzünden savaş bulutları toplayan dünyada farklı bir çatışmanın müsebbibi olacak gibi görünüyor finansal tiranlar.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA