Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

İkinci sıçramanın anatomisi

Yeni Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın Ak Parti Kongresi'nde anlattığı birinci sıçramanın bilançosu, bu sayfanın manşeti... Aynı gün yeni Başbakan Ahmet Davutoğlu, "ikinci sıçramanın eşiğindeyiz" diyordu.
İkinci sıçramanın neleri kapsadığı konusunu tartışacak ve önemliler ile öncelikler arasındaki tercihi, yeni kabine ile daha net göreceğiz. Ancak içeriği konusundaki işaretleri zaten Erdoğan ve ekonomi yönetimi kamuoyuna aktarıyordu. Neleri kapsadığına bakalım.
Öncelikle Türkiye, niteliği, ölçeği ve yeniden hızlı büyümeyi gündeme getiriyor. 2011'deki rekor büyüme (%8.8) ardından, gaz fren tartışmalarıyla Türkiye'nin hızını kesenler, ikinci sıçrama sürecinde bunu akıllarına dahi getiremeyecek.
Gelecek yıl Türkiye'ye geçecek olan G20 liderliği, ikinci sıçramanın ruhunu yansıtacak.
Bu da üretimin yeniden taçlandırıldığı, orta gelir tuzağından çıkmanın muhtemel bütün yollarının şekilleneceği ve ülkenin yüksek büyüme vitesine geçirileceği kriterleri içerecek.
2023 hedefleri ile zihinlerimiz, "daha güçlü Türkiye" algısını içselleştirdi. İkinci sıçrama, bu hedeflerin; "nasıl" sorusuna cevap olacak.
İhracatın 500 milyar $'lık ciro hedefinin yanına, ihraç ürün kilogram fiyatının 1.5$'dan 3 $'a çıkarılması yollarını arayacağız.
Milli gelirin 2 trilyon $'a ulaşabilmesi için önümüzdeki 9 yılda ortalama %10 büyümeyi yakalayabilmek için bölgesinde lider, dünyada ilk 10'a yaklaşan ekonomi olabilmenin "kırılma noktaları" tartışılacak.
Yeni Başbakanın dışişleri bakanı kariyeri, petrol üzerinden Türkiye için farklı "kural koyucu" adımları da beraberinde getirecek. Yalnızca Kuzey Irak'tan 2018'e dek yılda 110 milyar $'lık petrol ihraç edilecek olması, bu konuda Türkiye'nin taşıdığı sıçrama potansiyeli için bir fikir verebilir.
Ölçek ekonomisi, kurumsallaşma ve işbirliği &işbölümü (colloboration) KOBİ'ler dahil bütün şirketlerimizin baş gündem maddesi olacak.
Vasatlıkla yüzleşmek ve değer üretmeyen iş, ilişki, iletişim, bilgi süreçlerini ayıklamak, kaçınılmaz olarak hayatımızı şekillendirecek.
Yer bitti; ikinci sıçrama döneminde inovasyon (yenileşim) tarım, turizm, yeni ekonominin yeni sanayici ve patron portrelerinin nasıl şekilleneceğini yarın yazacağım.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA