Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Paralel yapı Truva atı gibi

Et kokarsa tuzlarsın, tuz kokarsa ne yaparsın? İşin daha da tuhafı, bizzat tuzun da virüslü hale gelmesidir. Tıpkı bilgisayarların baş belası Truva atı gibi... Sisteme bulaşıp, dışarıdan müdahaleyi mümkün kılan kapıları düşmana açan zararlı yazılımdan söz ediyoruz.
Devletin bütünü, tıpkı işletim sistemi gibi, bütün unsurların bir arada ve uyum içinde çalışmasını anlatır. Eğer bu yapıya dışarıdan müdahale etmek isterseniz, bir şekilde işletim sistemine sızar, haydutları serbest bırakacak hâkimleri dahi var edersiniz.
Okyanus ötesinden ilk müdahaleyi
hatırlıyorum; 17 Aralık'ta geldiler, yolsuzluk arıyoruz diye Halkbank'ı infaz etmeye kalktılar. Yetmedi 25 Aralık'ta mega proje müteahhitlerini içeri aldılar. Teşhis edildikçe hapsedildiler. Bu defa paralel yapı, hapsedilenleri tahliye eden hâkim olarak karşımıza çıkıverdi.
Sisteminize Truva atı virüsü girdiğinde, onu temizlersiniz. Aksi halde sisteminiz paralel kullanıcılara (Pensilvanya Terör Örgütü) karşı savunmasız hale gelir. Bunun için antivirüs yazılımı benzeri sistemler kurarsınız.
Fakat bazı yazılımlar öylesine etkilenir ki o yazılımı silip, yeniden yüklemek gerekir. Bu açıdan bakınca Truva atı virüslerinin en ücra birimine dek sızdığı yapıları restore etmek yerine resetlemek daha sağlıklı olacaktır.
TÜBİTAK
bu tür sızmaların en yoğun yaşandığı kurumlarımıza yalnızca bir örnektir. Kendine emanet edilen ülkenin bilim itibarını yüceltmek şöyle dursun Cumhurbaşkanını dinlemek için teknoloji geliştirecek kadar etki altına girebilmiştir.
Benim kaygım, Truva atı haline gelen paralel yapının, bürokrasiden yargıya dek devletin her kademesinde ülkeyi ve yönetimi, dışarıdan müdahaleye karşı korumasız hale getirecek kadar bulaşmış bu virüslerin temizlenmesinin çok zor olacağına dairdir. Zor ama mümkün... Neticede Truva atının devlet sistemini çökertmesine izin verilemez.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA