Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Ekonomist seçmenler

Geçen hafta işin rengi belli olmaya başlamıştı aslında... Piyasanın aktörleri sandıkların kurulmasından haftalar önce seçim sonucunu "banko AK Parti" diye fiyatlamaya hatta satın almaya başladı demiştik.
Mart sanayi üretim artışı, %4.7 gibi yüksek ve sürpriz sonuç vermiş ve büyümeye dair öncü gösterge sayılan bu veri, yılsonu tahminlerinin revize edileceğini göstermişti.
İhracat üzerindeki kur baskısı hâlâ sürse de AB'nin 1.1 trilyon euro parasal genişlemesinin olumlu etkilerini henüz görmedik. Seçimden sonra Avrupa'da durgunluğun aşılmasıyla birlikte, içeride üretime dair olumlu katkısı da bekleniyor. Fon akışının Türkiye'ye doğru hızlanacak olması, sonbaharda Borsa'nın 100 bini geçebileceği tahminini yaptırtıyor.
Bunlar makroekonomik veriler aslında... Daha da ilginç olan, yığınca algı operasyonuna rağmen ekonomide kriz çıkmadığı gibi, seçmenin ekonomist gibi davranarak kur üzerindeki oyunlarda, kendine fayda sağladığıdır. Hal böyle olunca doları çıldırtıp ekonomiyi frenlemek bir yana, piyasada beklenen canlılık erkene alınmış oldu.
AVM ciroları artıyor, perakende satış rekorları geliyor, otomotiv satışı patladı, beyaz eşyada beklenenin ötesinde canlanma var. Esnafın işleri açıldı, turizm, tarım ve inşaatta istihdama dair müjdeli haber var.
Kısaca, sandığı ekonomi üzerinden vurmak isteyenler, Türkiye'ye maliyet yüklese de piyasanın canlanması üzerinde, "hesap edemedikleri" etkisi olduğunu gördü. Bana göre bunun en büyük sebebi, seçmenin; gerektiğinde piyasa yapıcı, gerekirse döviz al-sat'çısı, özetle ekonomist gibi davranmasıdır.
Nitekim seçmenin ekonomist gibi davranıyor olması, kriz algısı için çalışan kadroların ezberini bozdu, sokak üzerinden kriz çıkarma iştahlarını artırdı. Bu yüzden sokağa dikkat diyorum.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA