Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Petrolümüz yoksa bataryamız olsun

Her toplum dinamizmini dayandıracağı bir enerjiye ihtiyaç duyar. Tarım toplumunda bu enerji, kaslarımız idi.
Onların yetmediği yerde hayvanları kullanmayı öğrendik ve koşum takımlarını icat eden, ulusunun bahtını dönüştürmüştü. Sanayi toplumunda bu enerji, makinelerin gücü oldu. Önce buhar, sonra elektrik, derken petrol ve diğer fosil kaynaklar ile bir yandan dünyayı kirlettik, diğer yanda ekonomileri dönüştürdük.
Bilgi toplumunda
enerji bilgidir ve giderek azalan fosil kaynaklar dâhil, enerji sorununa çare bulmanın umudu da buradadır.
Petrol bizde yok. Olan da istatistikten ibaret... Onda biri bulmayan üretimi, ithalat ile karşılıyoruz. Düşen varil fiyatının getirdiği avantajı, çıkan dolar ile hızla ziyan ededuralım, bize petrol dışı kaynaklar gerekiyor. Alternatif enerjiler için hiçbir şey yapmıyor değiliz fakat dişe dokunur adım attığımız da söylenemez.
200'e yakın üniversiteden hiç değilse birini "enerji üniversite" olarak tasarlayabilirdik.
Büyüme hızımız şu anda yeterince büyük olmasa da 10 yıl sonra şimdiki ihtiyacımızın %90'ı kadar ilave enerji üretmeliyiz. Petrole bağımlı olursak, neticesi cari açıktır. Peki, ne yapmalı?
ÜRET: Türkiye, alternatif enerjide "bekle gör" durumundan hızla çıkmak zorunda... Al Gore'u İstanbul'da dinlerken söylediği, "güneş enerjisinde en avantajlı ülkelerden birisiniz" cümlesini hatırlıyorum.
Bulutların altındaki Baltık ülkeleri dahi güneşi mutfağına, fabrikasına sokabiliyor iken bizim henüz kendi fotovoltaik teknolojilerimizi geliştirmemiş olmamız, büyük zaaf.
KULLAN: Enerjinin türünden bağımsız olarak bilinen gerçek şudur ki, petrolden doğalgaza, elektrikten jeotermal veya rüzgâra, güneşe dek bütün kaynaklar kadar önemli bir kaynak var; enerji verimliliği... Bakanlığın çalışmasını hatırlıyorum: Evden fabrikaya dek izolasyon dahil verimli kullanım sayesinde enerji tüketiminin %25'i kadar ek kaynak üretmek mümkün.
KEŞFET: Bugün dünya enerjiyi üretiyor, verimli kullanıyor ama yine de yarına yetmeyeceğini biliyor ve araştırıyor... Cep santralleri gündemde... Telefonlar kadar bataryalar da hayati hale geldi. Elektrikli araçların pili, kendisinden daha değerli ve bu bakir vadide eğer biz kendi inovasyonumuzu yapmaz ise tıpkı petrol ithalatı gibi, batarya ithalatçısı olacağız.
SON SÖZ: Enerji olmadan asla ve yeni enerji bilgiden doğacak. Sahi biz bu 200 üniversiteyi ne için kurmuştuk?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA