Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

AB her yıl 1 milyon mülteci alsın

Ünlü finansal yatırımcı Soros; Türkiye'nin muhteşem mülteci geçmişi olduğunu ve AB'nin yılda 12 milyar euro destek sağlaması gerektiğini söylüyor. Soros'a göre AB krizin boyutlarının henüz farkında değil

Açık Toplum Vakıflar Ağı Kurucusu ve Başkanı George Soros, geliştirdikleri iltica politikasını hükümet yetkilileriyle paylaşmak için İstanbul'daydı. Soros ile Beşiktaş Four Season Otel'de bir sohbet toplantısında birlikte olduk. Soros, Avrupa Birliği'nin (AB) mülteci sorununun doğuracağı dehşeti henüz yeterince algılamadığı görüşünde... Mülteci başına yılda 5 bin euro harcama gerektiğini hesapladıklarını söyleyen George Soros, AB'nin her yıl 1 milyon mülteci kabul etmesini ve bu insanları ülkesinde barındıran Türkiye'ye yılda 10-12 milyar euro destek vermesini öneriyor. Bu sayede AB'ye kabul sürecinde özellikle mülteci çocukların eğitimi ve diğer masraflarının karşılanmasında Türkiye'nin desteklenmesi sağlanacak, AB ile Türkiye arasındaki ilişkilerde bir sonraki aşamaya geçiş, kolaylaşacak. George Soros'un BM tarafından incelenen ve kendi ifadesiyle "henüz neticelenmemiş" önerisi hakkında özel sohbette paylaştıkları satırbaşlarıyla şöyle... Göç mağdurlarına yardım etmek zorundayız. Atina, Selanik, Kos ve Lefkos adalarında kabul merkezleri kurulmasını istedik.

AB İŞBİRLİĞİ YAPMAK ZORUNDA


Bu önerilerim, doğum yerim Macaristan'da büyük muhalefetle karşılandı. Ancak Türkiye ve AB, mülteciler konusunda işbirliği yapmak zorundaki sorun kontrol altına alınabilsin. Avrupa'ya giden Suriyeli, Afgan ve diğer mültecilerin çoğu Türkiye'den geçiyor. Avrupalı bazı ülkeler, özellikle Merkel, işbirliği istiyor. AB'nin çok fazla parası yok. Ancak önemli olan bu krizin çözülmemesi halinde ilerideki maliyetlere odaklanmak.

'VİZELER DERHAL KALDIRILMALI'

Soros'a göre Türkiye'nin mülteciler geçmişi şahane ve AB'den talepleri haklı... Ancak yapılan hizmetlerin gelecekteki bedeli daha fazla olacak. Türkiye'nin çabasının maliyeti telafi edilmeli. Yıllık mülteci başına 5 bin euro maliyet hesapladık. Benzer sıkıntı Lübnan ve Ürdün'de de var. Peki, bu durumda Türkiye'nin çıkarı ne olacak? Bana göre Türkiye'nin AB ile daha fazla yakınlaşmaya ihtiyacı var. Rusya rol model olarak görülürken Suriye'ye saldırdı. Bu davranışıyla Rusya, Ortodoks Hıristiyanlığın Ortadoğu'daki savunucusu rolüne geri döndü. Tıpkı 2'nci Katerina'nın Haçlı Seferi politikalarındaki rolüne... Bana göre Putin ile Erdoğan arasında ittifak mümkün değil. Bunun yerine AB ile Türkiye arasında yeni uzlaşma dönemi başlayabilir. Vakfımız başından beri bunu savunuyor. Bana göre AB mülteci sorununa çözüm için Türkiye ile işbirliğini yürekten istiyorsa vizeyi derhal kaldırmalı, üyelik, ortaklık, serbest ticaret anlaşması dâhil, 23 ve 24'ncü fasıllar için görüşmeleri başlatması gerekiyor.

KÜRT- SURİYELİ KAVGASI ÇIKABİLİR


Soros, asgari hedef, yılda 1 milyon mülteci kabulü olmalı. Daha fazlası AB'yi dağıtır. Azı da işe yaramaz. Bunun için ülkelere mülteci kabul kotası koymak yerine gönüllülük esas alınmalı ve GSMH oranında mülteci paylaşımı olmalı. Seyahat belgesi ve vize verilerek mültecilerin serbest dolaşması sağlanmalı. Çözüm sağlanamaz ise Güneydoğu'da Kürtler ile Suriyeli mülteciler arasında kavgalar da kaçınılmazdır.

SİNEMADA YANGIN PANİĞİ EXIT IŞIĞI DA YANMIYOR...

Soros, Açık Toplum Vakıfları Ağı'nın iltica politikasını hükümet yetkilileri ile paylaşmak için geldiği İstanbul'daki sohbette, AB'nin içinde bulunduğu duruma "yangın çıkan sinema" benzetmesinde bulundu, "herkes panik havasında ve ne yazık ki salonda 'EXIT' tabelası ışıkları yok."

ALATON: SOROS ÖNERİ İÇİN GELDİ

Soros'un sohbet toplantısında Açık Toplum Vakfı Mütevelli Heyeti'nden sanayici İshak Alaton da vardı. Soros'un "aynı zamanda 88'inci yaş günü için geldim" dediği Alaton; AB'nin Türkiye'ye yılda 12 milyar euroluk mülteci desteği vermesi mesajını hükümet yetkililerine iletmek için Soros'un 3 günlüğüne İstanbul'a geldiğini belirtti.

Sohbette İshak Alaton ve Açık Toplum Vakfı Genel Sekreteri Gökçe Tüylüoğlu'nun yanı sıra Soros'un yardımcıları da hazır bulundu. Tüylüoğlu, vakıf olarak Suriyeli çocukların eğitimi ve Türkçe öğrenmeleri için halihazırda milyonlarca euro sağladıklarını ancak sorunun ülkeler boyutunda desteğe ihtiyaç duyduğunu söyledi.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA