Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Havacılık yan sanayi

Yerli marka otoyu dahi henüz yollarda göremiyor iken yerli uçak üretmek de neyin nesi? Anlatalım; ardına yeterince gayret koyarsanız; mümkündür. Nitekim THY Teknik, uçak bakımında İran'la masaya oturuyor, havacılık yan sanayinin kuluçkası oluyor, yerli teknoloji geliştirebiliyor.
Plan yapmayı sevmeyen hatta "önce ateş edip sonra nişan alan" bir kültürde, 3 milyon farklı parçadan oluşan bir şeyi yapmak, daha da önemlisi bu şeyi uçurmak ne kadar gerçekçidir?
Eğer sorunu, zaten onu var eden zihin yapısıyla çözmeye kalkarsanız; gerçekçi olamaz. Ancak paradigmayı değiştirdiğinizde, yerli uçak sanayi; pekâlâ mümkündür.
2011 yılında Cumhurbaşkanı Erdoğan, "yerli marka otomobili üretecek babayiğit" arayışına çıktığında; "ortalık baba dolu ama yiğit yok" demiştim. Zaten OSD; üretilmemesini dayatan raporuyla bu tezimi doğrulamıştı. Bu defa bizim KOBİ'leri, yerli marka oto yanı sıra uçak yan sanayi için çoktan harekete geçerken gördük.
Bana göre uçağı da otoyu da mevcut babalardan beklemek; muhaldir. Zaten dünya da beklememiştir. Bilgisayarı, Edison'un şirketi General Electric'ten bekliyorduk, fakat bunu IBM üretebildi. Yazılım çağında işletim sistemi IBM'den beklenirken, bunu Microsoft yapabildi. Internet döneminde bunu Microsoft değil, Google başarabildi. Sosyal medya döneminde ise çözüm Google'dan değil, Facebook'tan geldi.
Anlatmak istediğim, her yeni dinamizm, beraberinde "zihni bu yönde düşünen" insanlar tarafından gerçekleştirilebiliyor. Bunu yapabileceği beklenen "en büyük" olandan değil! Çünkü "en büyük" olanın zaten kendi odağı vardır. Benim tezim şu; nasıl ki TOFAŞ ve Renault, Bursa'da oto yan sanayiinin kuluçkası olmuşsa, bizim THY Teknik, uçak yan sanayie kuluçka olmuş durumdadır. THY Teknik eski Genel Müdürü İsmail Demir, yerli uçak kadar mevcutların parçalarının üretiminde bu tezi sahiplenen bir vizyonerdi. Sonuç; bölge ülkelerin uçak filolarını yenilemede küresel devlerle aynı masaya oturmak oldu. İsmail Demir şimdi bu kararlığını savunma sanayinde sergiliyor.
Yeni hükümet programında yerli oto da yerli uçak da, uzay ve havacılık alanından dev adımlar da var. Şimdi sıra, bu vizyonun sürdürülebilir kılınmasındadır...
Eğer kuluçkayı yeterince korursan, yan sanayi de gelişir, yerli uçak da yuvadan havalandığı gibi, uçak yan sanayi, yeni zenginlik alanı oluşturur.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA