Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Zenginler Vergisi

Antalya'daki son G20 zirvesinin ana konularından biri küresel eşitsizlikti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, işverenlere şu tavsiyeyi yapıyordu: "Biraz az kazanın ve kazandıklarınızı özellikle dar gelirli insanlarla paylaşın." Aynı zirvede Ali Koç "eşitsizliği gidermek için kapitalizmin ortadan kalması gerek" diyordu.
Aslında eşitsizliğin dünyanın başına açacağı belaları erken fark eden çok sayıda lider, düşünür hatta kapitalist var. Dünyanın en zenginlerinden Warren Buffet'in küresel kriz başladığında sarf ettiği "ABD Kongresi süper zenginleri kollamaktan vazgeçsin" sözleri, fedakârlığın toplumun her kesimine eşit paylaştırılması yönünde bir "çağrı" niteliği taşıyordu.
Kendisinin ödediği verginin, şirket çalışanından daha düşük, adeta "komik" kaldığını itirafla Buffet "zenginlerden daha fazla vergi alınsın" çağrısını yapıyor, bu çağrıya kulak veren Obama zengin vergisi girişiminde bulunuyordu. Bizde bile zengin vergisi çalışmaları başlamış ama art arda seçimlerle durmuştu.
Bu, kapitalistlerin İslami anlamda %2.5 zekât veya sosyal sorumluluk anlamında toplumla bütünleşme arzusundan kaynaklanmıyor. Bu onların "açlığı beslemenin" sonlarını getireceği korkusundan neşet ediyor. ABD seçimlerinde sosyalist aday Sanders'in yükselişi tesadüf olamaz.
İhtişam ve sefalet, düne kadar farklı coğrafyalardaydı. Şimdi aynı ülkede, aynı kentte ve hatta aynı ailede yan yana duruyor. Zenginlerin fark ettiği, ileri teknoloji korunaklı gettoların, can güvenliğini sağlayamayacağı oldu. Siz 4.5 mt'lik duvarı bitirmeden, birileri 5 mt'lik merdiveni çoktan o duvara dayamış oluyor.
Zenginlere vergi, yeni ezberdir. Dünyanın gündemindedir. Dünyanın %1'i küresel servetin %99'unu elinde tutuyorsa, bu durum asla sürdürülebilir olamaz. 3 milyonu bizde olmak üzere 60 milyon mülteci, kavimler göçü sürecinde.
Açlar ile toklar arasında ilan edilmemiş olsa da çoktan başlamış olan savaşı durdurmak kolay değil fakat sonuçlarını azaltma yönünde zenginler vergisi, kaçınılmaz olacaktır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA