Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Lobinin kontrolüne girersen başaramazsın

Cumhurbaşkanı, döviz rezervinin eridiğine dikkat çekerek, "Rezervi tekrar 130 milyar $'ın üzerine çıkarmak gerek. Burada bankacılık sektörünün kontrolüne girilmemeli. Lobinin kontrolüne girilirse, Merkez Bankası bu işin altından kalkamaz" dedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Merkez Bankası'na önemli uyarı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, döviz rezervinde ciddi bir kayıp olduğunu bu rakamın yeniden 130 milyar dolara çıkarılması gerektiğini söyledi. Batı Afrika'ya gerçekleştirdiği resmi ziyarette gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, "Siz 'kur baskısını piyasaya sürekli döviz sürmekle kontrol altına alacağız' derseniz tabii ki döviz eriyecektir. Biz bıraktığımızda rezervimiz 126-127 milyar dolar civarındaydı. Hatta 130 milyar dolara kadar çıkmıştık. Burada yapılması gereken nedir? Hükümetimizin döviz rezervini yeniden 130 milyar dolara ve yukarısına çıkarmasıdır" dedi.

'VATANA İHANETTEN BÜYÜK KRİZ YOK'

DOST ACI SÖYLER


Burada finans yönetiminin ve bankacılık sektörünün kotrolüne girmemenin önemli olduğunu söyleyen Erdoğan, "Çünkü orası ciddi bir faiz lobisidir. Eğer bu lobinin kontrolüne girilecek olursa o zaman Merkez Bankası bu işin altından kalkamaz. Bunu söylediğimiz zaman tabi rahatsız oluyorlar. Dost acı söyler, gerçeği söyler..." diye konuştu. Faiz konusunda da yine aynı noktada olduğunu belirten Erdoğan, kredi faizinde çift haneli rakamlara çıkıldığını hatırlatarak, şöyle konuştu: "Yatırımın olmadığı ülkeden hiçbir şey bekleyemezsin. Nitekim biz, en zor anlarda bile, hani krizlerin olduğu dönemlerde bile, yatırımlara hiç ara vermedik. Çünkü, yatırım varsa istihdam ve büyüme var. Bunlara ara verilirse olmaz... Bizim ciddi manada altyapı yatırımlarını hayata geçirmemiz lazım" dedi. En mutlu olduğu şeylerden birinin Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün bitmesi olduğunu vurgulayan Erdoğan, "Bittiği anda bu Türkiye için adeta bir hayat damarının devreye alınması olacaktır. 29 Ekim diye ilan etmiştik. Ama Binali Bey'le (Yıldırım) konuştum, daha öne alınabileceğini söyledi. Hele hele bir de hızlı trenin de oradan geçmesi, bu esere çok daha farklı bir hava katacak. Bu yıl içinde bitecek Avrasya tüneli de Türkiye'ye ayrı bir özgüven kazandıracaktır. Körfez Geçişi de şu anda iyi bir noktaya geldi. Üçüncü Havalimanı'nın da ilk etabı inşallah 2018'de bitecek. Tüm bunlar Türkiye'nin dünyadaki itibarının daha da artmasını sağlayacak.

ERDOĞAN'DAN CONDE'YE DOĞUM GÜNÜ HEDİYESİ

İBB'DEN AFRİKA'YA OTOBÜS


Fildişi Sahili, Gana, Nijerya ve Gine'yi kapsayan Batı Afrika seyahatinin sonuçlarını değerlendiren Erdoğan, "İşadamlarımızın temasları çok verimli geçti. Bir dizi anlaşma yapıldı. Eximbank'ı devreye sokabilirsek girişimcilerimiz bu bölgede daha fazla yatırım yapabilir" dedi. Afrika ülkelerinin Türkiye'den çok büyük talepleri olduğunu dile getiren Erdoğan, şöyle konuştu: "Bu ülkelere, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin eski otobüsleri bakımları yapılarak hibe edilecek. Bu bölgelerden teknisyenler, İstanbul'a gelerek otobüslerin bakımlarıyla ilgilenecek, daha sonra yedek parçalarıyla beraber bu otobüsleri kullanılabilir vaziyette kendilerine vereceğiz." Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gine temasları çerçevesinde sürpriz yaparak Konakri'ye 50 otobüsün hibe edildiğini açıkladı. Öte yandan Gine ile çevreyi korumaya yönelik mutabakat zaptı gibi başlıkların olduğu 9 anlaşma imzalandı.

ERDOĞAN: CHP DÜRÜSTSE MASADAN KAÇMAZ


NİJERYA'YA RAFİNERİ ÖNERDİM

Nijerya'da cumhurbaşkanına ülkede rafineri kurma teklifi yaptığını anlatan Erdoğan, ülkenin Cumhurbaşkanı'na, 'Gelip biz burada rafineriyi kuralım. Kazancınızda ciddi artış olur' dediğini anlattı. Erdoğan, "Nijerya'da ham petrol ve doğalgaz var. Uzmanlar gönderip, burada doğalgaz çevrim santralleri kurmalarını önerdim. Nijerya'dan çevre ülkelere enerji satabileceklerini söyledim" diye konuştu. Afrika ülkelerinin savunma sanayine dönük ihtiyaçlarının da görüşmelerde gündeme geldiğini belirten Erdoğan, "Milli Savunma Bakanımız onların yetkilileriyle görüşmeleri yapacak. Özellikle zırhlı taşıyıcılar ve araçlar noktasında talepleri var. Hatta insansız hava araçlarında Baykar olsun, Vestel olsun özel sektörümüz iyi noktada" dedi.

KULÜBE CEZA VERİLMESİ YANLIŞ

Galatasaray'a UEFA'nın verdiği 1 yıl men cezasını da değerlendiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakanlığı döneminde de tüzel kişilerin cezalandırılmasının hukuka aykırı olduğunu yetkililere anlattığını hatırlatarak, şöyle konuştu: "Böyle bir hukuk olmaz. Siz eğer ceza verecekseniz, ilgili kulüplerin başkanlarına veya suçu işleyen kimler ise onlara ceza verin demiştim. Sonra Platini, "Ama bu böyle gelmiş, bu saatten sonra değişmez" demişti. Dolayısıyla Galatasaray meselesinde de kulübe ceza verilmesine karşıyım. Niye Galatasaray Kulübü'ne ceza veriyorsunuz? Ceza, o işte suçlu olan yöneticilere verilmeli. Galatasaray'ın nereden baksanız 20-25 milyon taraftarı var. Sen şimdi o kulübü cezalandırdığın zaman taraftarını da cezalandırıyorsun."

BÖYLE KÂR ETMESİ HAYAL EDİLEMEZDİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, THY tarihinde ilk kez karda 1 milyar dolar sınırını aşmasını da değerlendirdi: "THY'nin böyle kâr etmesi hayal edilir bir şey değildi. Onu yakalamış olması tabi gerçekten çok çok önemli... Bir de tabi kendisi bakım-onarımlarını yapar hale geliyor. Sabiha Gökçen'de bir pist daha yapılacak. Allah'ın izniyle tüm sıkıntılara rağmen bu yatırımlarla beraber Türkiye inşallah bu yıl hele bir de 4'ün üzerinde büyümesi halinde inanıyorum ki 2017-2018 çok daha farklı olacaktır. Yani ben herhangi bir endişeye yer olmadığına inanıyorum. Yeter ki biz hep beraber özgüven içerisinde olalım."

SU VE ELEKTRİKTE ROL ÜSTLENEBİLİRİZ

İsrail ile görüşmelerin henüz nihayete ermediğini anlatan Erdoğan, şöyle konuştu: "Birinci şart özürdü, o bitti. İkincisi tazminattı, o konuda nihayete gelindi. Üçüncü ve en önemlisi de ambargonun kaldırılmasıydı. Zira Filistin'de Gazze'de enerji noktasında çok ciddi bir sıkıntı var. Gazze'de Aşdod Limanı'na bir enerji gemisi yanaştırmak ya da orada bir doğalgaz çevrim santrali yapmak suretiyle enerji ihtiyacını gidermek mümkün olabilir. Bir diğer mesele de elektrik ile ilgili dağıtım şebekelerinin yapımı. Türkiye olarak bu konularda yardımcı olabiliriz. Diğer bir konu da su meselesi. Ciddi manada su sıkıntısı var. Bu hususta denizden arıtma yöntemi kullanılabilir. Şebekelerin yapımı, hastane ve okullar meselesi de var. Tüm bu konularda olumlu sinyaller alıyoruz. Türkiye olarak tüm konularda rol üstlenebiliriz dedik. Zira bu meseleler bizim hassasiyetimizi gerektiren konulardır. Bu konularda olumlu adımlar atılmasını bekliyoruz. Bu adımlar atıldıktan sonra gerisi zaten kendiliğinden gelecektir."

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA