Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Bilgi fikir sermayesi

Buluş, patent, kitap ve beste telif haklarının teminat olarak gösterilebilmesinin önünü açıyor hükümet... Bu, bilgi fikir gibi elle dokunulamayan değerlerin de kredi alırken teminat gösterilebileceği anlamını taşıyor.
5 yıldır mevcut bankacılık sistemiyle yeni yatırımın, sanayileşmenin, girişimciliğin artık yürüyemeyeceğine dair çok fazla örnek gördük. Son olarak İstanbul Sanayi Odası ISO-500 araştırması, kârı kediye yüklediğimizi söyledi bize. Sanayici, kazandığını niteliksiz finansmana vermiş.
Niteliksiz finansman, bankanın kredi faizi kadar bu krediyi vermek için talep ettiği teminatlardan geliyor. Bir bakıma her 100 liralık kredi için 250 liralık teminat istemeye kadar varıyor iş...
Hal böyle olunca, girişimci olmaktan ziyade paradan para kazanmak ya da gayrimenkule yönelme cazip hale gelirken yatırımcı olmak zorlaşıyor. Bu durumdan bankaların mutlu olduğunu sanmıyorum. Neticede onlar da büyüyen ekonomiyi finanse etmenin sürdürülebilir kâr anlamına geldiğini bilir.
Yığınca farklı finansman modelinin bizde yeterince gelişmemiş olmasını da eşanlı sorgulamak şart. Şimdi katılım bankacılığı yeşeriyor. Bunu teşvik etmek gerek. Risk sermayesinden proje odaklı kredilendirmeye dek her yöntem, günün sonunda işin fiziki garantisine dayanıyor.
Zihin yapımızın bilgiyi, fikri, eseri de sermayeden kabul edecek şekle gelmesi halinde kredi mekanizması hızlanacak, nitelik kazanacak ve büyüme ivmelenebilecek.
Hollanda'da elinde bir lale soğanıyla bankaya girsen, bankodaki hanımefendi ona bakıp senin çiçek tarımını anında kredilendirecek kadar uzmanlaşmıştır. Bilgi fikir sermayesinin hayat bulabilmesi için bizdeki bankacıların, bu alanda uzmanlaşması şart.
Aksi halde bu proje de hayata geçirilmeden elde kalanlar galerisine başarısızlık tablosu olarak asılacaktır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA