Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Kendi teknesini batırma histerisi

İnsan, kendisinin de içinde bulunduğu teknenin batmasını umar mı? Ne kadar bencil olursa olsun hangi tayfa, geminin bordasında delik açmak ister? Neticede batacak teknede o da vardır ve deniz, içine düşenleri boğmada taraf tutmaz.
Dolardaki son haftalarda yaşanan hareketlilik, aynı tekneyi paylaştığımız insanlar için turnusol kâğıdı gibi oldu. Geçmişte yaşadığımız büyük krizlerin tümünde dolar fiyatı başrol oynadığından toplumsal hafızamız bu konuda fazlasıyla hassas.
Hal böyle iken 3 lirayı aşan dolara dair gelecek tahminleri yaparken; bütün olan biteni "ekonominin yönetilmediği" özetiyle Hükümet nefretine bağlamak niye?
CHP'li vekiller çıkıp borç krizinden bahsediyor. Bunu yaparken, "kriz tellalı" ekonomistlerin kısa vadeli bakışla üretilmiş "felaket senaryolarını" kullanıyor. Ben bunları; "son 2 krizin 8'ini bilen ekonomistler" olarak adlandırıyorum.
Yetmiyor, FETÖ'nün yatırım uzmanları(!) uçuk dolar kuru videoları hazırlatıp esnaf arasında dağıtıyor. Bir kısım esnaf kendi aralarında bu videolar üzerinden kendilerini "algı girdabına" kaptırabiliyor.
Medya? Boş durur mu? Cumhuriyet başta olmak üzere bazı diğer gazeteler, yükselirken dolarla ilgili "panik" ifadeler kullanmaktan çekinmiyor. Oysa dolar bu... İner de çıkar da... Ancak inerken birinci sayfalarda buna yer verilmiyor.
Ekonomi sayfaları ise doların yukarıya doğru seyrinde, neredeyse sevinç çığlığı tadında manşetler atıyor; "yandık bittik, 1 haftada şu kadar milyar dolar eridi" gibi ifadeler kullanıyor.
Dolarda hareketlilik var. Peki, sebebi? Trump'un seçimi sürpriz biçimde kazanması, dolardaki yükselişin fitilini ateşledi. Yeni Başkanın izleyeceği büyüme yanlısı politikaların ABD'de enflasyonu yükseltmesi bekleniyor.
Enflasyondaki bu yükseliş FED'in faiz artırımlarını hızlandırması anlamına gelebilir. Nitekim son yapılan ankette FED'in önümüzdeki ay faiz artırma ihtimali % 100'e çıkıyor.
Ayrıca dolar küresel bazda yükseliyor. Dolar endeksi 100'ü aşarak 13 yılın zirvesinde... Gelişmekte olan ülke piyasalarından ABD seçimlerinden bu yana 6.5 milyar dolar nakit çıkışı yaşanmış. TL de diğer tüm para birimleri kadar değer kaybediyor.
Bütün bunları ikinci plana atıp neredeyse "yaşasın tekne su alıyor, batacak" histerisinde masumiyet arayabilir misiniz? Felaket tellalları unutmasın ki bordasında delik açmaya çalıştıkları gemide onlar da var.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA