Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

YÖK öyle Endüstri 4.0

Türkiye 80 darbesinin anayasasından dahi kurtulma yolunda ama yine aynı darbenin ürünü YÖK, bilimin ensesinde Demokles'in Kılıcı gibi asılı duruyor. Bana göre toplumu vesayet cenderesinden kurtaracak anayasa süreci ardından Yüksek Öğrenim Kurumu YÖK'ü bir an önce yok etmeliyiz.
Neden mi? Türkiye'de bilimi geliştirsin diye kurduğumuz fakat yarım asırdan fazladır bir halta yaramayan TÜBİTAK dahi YÖK'ten neden kurtulmamız gerektiğini itiraf ediyor. Türkiye'de sanayinin dijital olgunluk düzeyinin Endüstri 2.0 ile Endüstri 3.0 arasında yer aldığını ölçmüşler anketlerinde… Endüstri 2.0 kaba tabirle tarımdan sanayiye geçme sürecini, Endüstri 3.0 ise sanayileşmeyi ifade ediyor. Oysa bizim gözümüzü diktiğimiz yüksek gelir grubu ülkeleri, bilgi ile üretimi birleştiren, her sürecin akıllı hale geldiği Endüstri 4.0'ı tasarlamakla kalmadı, buna geçiyor bile… Üniversitelerimizin nicelik sorununu, sayılarını 200'e yaklaştırarak çözdük ancak nitelik sorununun çözümü için YÖK denen darbe kazıntısı kurumlardan kurtulmak zorundayız. "Bu kadar cehalet ancak tahsille olur" kabilinden işe yaramaz kadrolarını yenilemeye mecburuz.
YÖK'ü bilimde "YOK" mertebesine getiren tutumunu hatırlayalım. A8 standardında (makam arabaları olan Audi 8'den söz ediyorum) donanımlarıyla padişah gibi yetkili ancak onlara emanet edilen öğrenci ve bilim insanlarını disiplin altında tutmaktan başka bilimsel gayesi olmayanlar… Yıllarca YÖK'ü türban ve sakal ile oyalayan zihin yapımıza rağmen bilim üretenlerimiz şükür ki hâlâ var.
Fakat onların ürettikleriyle sanayicinin ihtiyaç duyduğu bilgiyi buluşturamazsanız ne olur?
Olan şu: Elin oğlu kilosu 4 dolardan ürün ihraç ederken sen de kilosu 1.5 dolara talim edersen ihracatın efendisi değil, hamalı olursun. Son bir soru; doktoralı akademisyenlerimize sekreteri kadar maaş veren YÖK, üniversitelerimizin nitelik sorununu nasıl çözebilir?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA