Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Feyzi Halıcı

Hezarfen, elinden bin hüner gelene denk düşen sıfattır. Kadim dönemlerde böylesi insanlar, zamanlarına damga vurmakla kalmamış, bugüne de ışık ulaştırmıştır. Dün bir hezarfen sanatçımızı Hakk'a uğurladık.
Şair, yazar, ozanların banisi, musikişinaslığın ötesine taşıp yığınca derleme sahibi Feyzi Halıcı'yı bugün Konya'da toprağa veriyoruz. Oğlu ve dostum Emrehan'ın ifadesiyle, "bu gece onun için Şeb-i Arus. Bu gece onun Mevla ve Mevlana ile vuslat gecesi."
Geçen yıl Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği (ESKADER) Feyzi Halıcı için Ali Emiri Kültür Merkezi'nde bir saygı gecesi düzenlemişti. Çocukluğumdan beri şiirleri ve kitaplarıyla tanıdığım Feyzi Bey'e dair sunumları izleyince, "bir hayata ne çok şey sığabiliyormuş" diye düşünmüştüm.
Kimya Yüksek Mühendisi, bir süre ticaret erbabı, Konya Senatörlüğü, Mevlevi ihtifalleri, milletlerarası yemek kongreleri, "Fezai" mahlasıyla Yedigün ve Çınaraltı dergilerinde saz şiirleri... 80'lerinde dahi zaman zaman buluşup yeni şiirlerini kendi ağzından dinlediğim edebiyat beyefendisi...
İnsanın anayurdu, çocukluğudur. Benim çocukluğumda, anayurdumu bana sevdiren onun şiirleri vardı. Tuhaftır, okul çağlarımda TÜBİTAK Bilim Dergisi'nde oğlu Emrehan Halıcı'nın yazılarını okurken, mesleğe başladığımda dini musiki araştırmalarım, Feyzi Halıcı ile tanıştırdı beni.
93 yıla sığdırdıklarına bakın: 1951'de yüksek mühendis, aynı yıl Konya Gazeteciler Cemiyeti'ni kurma, 1957'de aylık kültür, sanat, turizm, folklor dergisi Çağrı'yı yayınlama, 1959'da Konya Turizm Derneği, 1977'de Turizm Vakfı, ulusal ve uluslararası düzeyde Mevlana törenleri, sempozyumları...
1968-77 arasında senatörlük, 7 yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı Çağdaş Türk Kültür Eserleri kurul üyeliği, 1954'te Konya'da Gül Bayramı, Gül Şöleni, Gül Yarışmaları, Güvercin Güzellik Yarışmaları, Tarihi Konya Mutfağı, Konya Yemekleri yarışmaları ve yüzlerce şiir, makale, araştırma, güfte, röportaj...
Böylesi bereketli ömürde böylesi değer üreten hocam, dostum ve dostumun babası Feyzi Halıcı'ya Allah'tan rahmet diliyorum. Nur içinde yatsın.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA