Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Yerli otoya yöre seçimi

Hiçbir şey zamanı gelmiş düşünce kadar güçlü olamaz. Yerli oto, zamanı gelmiş, hatta çoktan gelmiş bir düşünce... Babayiğit sorunu da çözüldü ve şimdi pek çok yöre, yerli otoya mekân olmak için yarışıyor.
Burada "zama gelmişliğin" bir ölçüsü de yerli marka otoyu üretme potansiyeline, birden fazla yörenin, fiziksel ve ekosistemiyle hazır olmasıdır.
Misal ilk yerli markamız Devrim'i üreten Tülomsaş'ın yöresi Eskişehir... Ticaret ve Sanayi Odası, burada yerleşik üretim kabiliyetiyle, "yaptık, yine yaparız" iddiasında...
Misal Bursa, oto yan sanayiinin kümelendiği bu kent, TOFAŞ'ı ve RENAULT'su ile zaten otomotivde yığınca kapasite geliştirmiş durumda...
Öyle ki sadece otomotiv değil, uzay ve havacılık sanayiinde de söz sahibi olmak istiyor. Doğal olarak "yerli marka otonun, akla en yakın yeri benim" diyor.
Misal Kocaeli... Misal Sakarya...
Misal İzmir... Yerel avantajlar ve halen otomotiv üretim sahalarıyla yerli marka otoya ev sahipliğini talep ediyor, lojistik ve benzeri avantajları öne sürerek;
"neden bizim yöre olmasın" talebindeler.
Peki, yerli marka otomobilimiz, hangi yöreye nasip olacak? "Nasip" diyorum zira yer seçimi ardından o bölge, farklı ve güçlü kümelenmeyi beraberinde getirecek.
Bir otomobilin 3 bin 500 parçadan oluştuğu düşünülürse, bunları yerlileştirmek için yeni tedarikçilere, teknoloji kabiliyetli KOBİ'lere, finansmandan istihdama dek farklı yığınca sektörde "zıplayarak büyüme" sağlanmış olacak.
Burada hayati önem taşıyan yöre seçiminde hangi vizyon ile yola çıkılacağıdır. Eğer bugüne odaklanır, sadece elektrikli otomobil noktasından bakarsak, günün ihtiyaçlarını, dünün yaklaşımıyla çözme hatasına döneriz.
Otomobil gibi toplumun her kesimine hitap eden üründe, seçilecek yörenin aynı zamanda "yarına dönük teknolojilerin üretim havzası" olacağı da hesaba katılmalıdır.
Misal bugün batarya üretimine dair niyet olsa da pratik yoktur ama olacaktır.
Tesla'yı üreten Elon Musk'un "ben oto işinde değil pil işindeyim" sözleri ve uzayla bütünleşik iş modelleri, yöre seçiminde dikkate alınmalıdır.
Belki de seçilecek yöre, Türkiye'nin Fransız Guyanası, Kazakistan'ın Baykonur'u, Amerika'nın Houston'u olabilecektir. Babayiğit seçimi gerek şart idi, şükür gerçekleşti. Ancak yöre seçimi yeter şart olacak ve insan faktörü, üniversite, yerel kabiliyetleri de kapsayacak özende yapılmalıdır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA