Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Geyik 4.0

Ne mi demek istiyorum? Baştan söyleyeyim, eğer üreticisi değilsek, "Endüstri: 4 Türkiye:0" olacak bu maçın skoru... Biz ise tıpkı "internet, bilgi toplumu, ar-ge, inovasyon" gibi kelimelerin içini boşaltmakla yetinecek, işi "geyik muhabbetine" bağlayacağız.
Aceleci okur yazının bu noktasında ayrılabilir, biz meraklı okurla devam edelim. En son çıkan moda düşünceyi baş tacı edip içini boşaltma konusunda mahir tutumumuz yüzünden dünyadaki kritik dönüşümleri ıskalamaya başladık.
Misal Endüstri kaç. sıfır olduğundan ziyade üretimde nitelik dönüşümü önemli ancak biz "4.0" lafını etmekten eyleme zaman bulamıyoruz.
İnovasyon son modamız idi. İhracat 4.0 dedik. Üretim 4.0 lafını ettik. TİM'in yeni yönetimi bu "4.0" laflarını pek ciddiye almadı ve bizi İnovasyon Haftası'ndan kurtarıverdi(!) Ar-Ge için bu hükümetin yapmadığı kalmadı. Yasa dedik çıkardı, kaynak dedik aktardı, iyi çalışanları özenle ayrı tutarak gördük ki teknoparkları emlak ofisine, Ar-Ge merkezlerini AR'akla GE'tire çevirmişiz.
Tarım 4.0 mı? Aslında çiftçisi tarım teknolojisine 2.0 mağlup iken Tarım 4.0 demek, gıdada dışa bağlı halimizi ti'ye almanın ifadesi...
Şimdi Endüstri 4.0 var. Anlamı ne mi? Ben anlatmayayım. Gönül rahatlığıyla siz bir tanım uydurabilirsiniz. Özünü kavramadan, faydasına inanmadan, gereğini yapmadan, lafla peynir gemisi yürüterek varılacak bir yer yok nasılsa...
Türkiye'de sanayinin dijital olgunluk düzeyinin Endüstri 2.0 ile Endüstri 3.0 arasında yer aldığını ölçmüşler anketlerinde ve 2.1 bulmuşlar. Endüstri 2.0 kaba tabirle tarımdan sanayiye geçme sürecini, Endüstri 3.0 ise sanayileşmeyi ifade ediyor.
Oysa bizim gözümüzü diktiğimiz yüksek gelir grubu ülkeleri, bilgi ile üretimi birleştiren, her sürecin akıllı hale geldiği Endüstri 4.0'ı tasarlamakla kalmadı, buna geçtiler bile... Hani şu her şeyin bilgiyle yönetildiği yoğun teknolojiler, robotlar ve yapay zekâ ile çalışan sistemler, fabrikalar, tesisler...
Bizim üretim alışkanlığımız Endüstri 2.1 düzeyinde... Ancak çenemiz 4.0 geyiğine çoktan vardı. Hatta bir iki lafazan organizatör, 4.0 yetmez "bilmem ne 5.0" demeye başladı bile.
Bir davaya zarar vermenin en sinsi yolu, bile bile yanlış gerekçeler ileri sürerek o davayı savunmaktır. Eğer bizim nitelikli üretim, katma değerli ihracat ve güçlü endüstri diye bir davamız var ise "4.0" muhabbetlerini terk edip gerçekten aklımızı, bilgimizi, gayretimizi buna odaklamalıyız. Gerisi geyik muhabbeti...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA