Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Tarım ve gıda için geliyorlar

Üniter devlet güçlü ekonomik model ister! Türkiye, enerji odaklı bir açılımla ekonomik model yaratmaya çalışıyor ama nafile!
Görünen köy kılavuz istemiyor...
En temel sorunumuz olan güvensizlik bir türlü aşılamıyor. Biz Türkler, ne kendimize, ne de çok ihtiyaç duyduğumuz küresel sermayeye güveniyoruz.
Bol bol konuşmaktan iş bitirmeye fırsat bulamıyoruz.
AB'yi seviyoruz, standartlarını ıskalıyoruz!
Körfez ülkeleri ayağımıza gelsin diye bekliyor, Körfez sermayesine güvenmiyoruz!
Kabul edelim ki, kurumsal bir "Körfez sermayesi" vizyonumuz yok. Ahbap çavuş ilişkisiyle Körfez fonlarını çekmeye çalışıyoruz.
Şüphesiz güvensizlikte en büyük pay siyasetçi ve bürokrata ait. Sonuçta görüşmeler, "Kapalı kapılar" ardında yapıldığı için her görüşmenin arkasında bir çapanoğlu arıyoruz. Bu durumda güven dibe vuruyor.
Küresel kriz nedeniyle 4-5 trilyon doların dolaştığı iddia edilen Körfez fonları da haydut fonlar sayesinde buharlaştı. İddia o ki, 1.2 trilyon dolar doğru yatırım için adres arıyor. O yüzden batık pek çok ülke, Körfez sermayesi üzerine ince ince hesap yapıyor.
Körfez'de para iki ülkede var.
Biri, petrol maliyeti 10 doları geçmeyen Suudi Arabistan, diğeri de Abu Dabi.

***

Petrolü olmayan Körfez ülkeleri ise "Nişasta" kâbusuyla yaşıyor. Toprak olmadığı için buğday ekemiyor, halkı ekmeksiz bırakmamak için bol bol ekmeğe sübvansiyon uyguluyor.
Körfez, Ukrayna, Angola ve Sudan'da tek parçalı büyük toprakları kiralamış. Buğday ekiyor. Türkiye ise iki haftadır 'mayınlı tarıma' odaklandı, tartışıp duruyor. Üzülerek söylüyorum, bu ülke, tarıma elverişli topraklarının durumunu bile bilmiyor!..
Hal böyleyken tarım ve gıdada parçalanmış topraklarımız Körfez'in ilgi odağı olmaya devam ediyor.
Bu yıl 11-12 Haziran'da 5'incisi yapılacak olan Türk-Arap Ekonomi Forumu'nda da gündem tarım ve gıda...
Foruma, Suudi Arabistan'dan 30 şirket katılıyor, ticaret yerine yatırım konuşulacak. Tarım ve Gıda Bakanı Mehdi Eker forumun yıldızı olacak...
Ortadoğu'da petrol ve buğday halkın kaderini belirliyor. Petrol kartını elinde tutan Suudi Arabistan, küresel patronlar ABD ve İngiltere'nin desteğiyle önümüzdeki dönemin "Süper ülke"si olmaya aday.
Türkiye, ekonomi diplomasisini iyi yönetmeli. Eğer Körfez'le ilgili güven bunalımını aşarsa bölgede gücünü perçinler...

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA