Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Herkes örtülü iyimser!

Küresel kriz Bodrum'u vurdu. Rezervasyonlar geçen yıla göre yüzde 15 düştü. İngilizler Bodrum'u unutmuş. Sağ olsun, TÜSİAD yönetimi Bodrum'u unutmamış! Destek veriyor.
Bu kez Yüksek İstişare Konseyi toplantısı için mekân olarak Bodrum seçilmiş. Uçağına, yatına atlayan patronlar soluğu perşembe gecesi Bodrum'da aldı. Türkiye kendi markalarını yaratmalı, kendi değerlerine sahip çıkmalı. Bodrum Türkiye'nin bir değeri...

***

TÜSİAD YİK'in bu kez önemli konukları vardı. IMF Birinci Başkan Yardımcısı John Lipsky ve Dünya Bankası'nın Nijeryalı Başkan Yardımcısı Ngozi Okonjo-Iweala davetliydi. Sadece TÜSİAD üyeleri değil, İstanbul para trafiğini yönetenler nefesini tuttu. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile Lipsky'nin Türkiye- IMF anlaşmasına ilişkin açıklama yapıp yapmayacağını bekledi.
Şimdilik açıklama yok!
Ama hakkını teslim edelim. Ali Babacan iyi bir ekonomi bakanı olma yolunda ilerliyor. TÜSİAD üyelerinden tam not aldı. Açıkçası Başmüzakerecilik deneyimi, Dışişleri Bakanlığı tecrübesi Babacan'ı başka bir noktaya taşımış. Ekonomi Bakanlığı Babacan'a yakışıyor.
Çünkü...
Korumacılığın her türüne karşı çıkıyor. Bu tavrı takdire şayan...
Orta Vadeli Program üzerinde çalıştığını, IMF'yi yedekleyebileceği noktalar olduğunu somut bir biçimde ortaya koydu.
Yeni programı hazırlarken, bürokrasi, bakanlık ve TÜSİAD'ın taleplerini dikkate alacağının sinyalini verdi. Görüşümüz, IMF programı ile yolculuk konusunda Bakan Babacan ve Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakcı dışında kimse en küçük bir bilgiye sahip değil. Türkiye IMF'li ve IMF'siz iki ayrı program üzerinde çalışmaya devam ediyor.
***

TÜSİAD YİK Başkanı Mustafa Koç, hükümete genel olarak, "Daha açık ve daha şeffaf olun" mesajını gönderdi. TÜ- SİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ ise "40 yıldır çalışıyoruz" ifadesiyle, TÜSİAD'ın IMF sürecine dahil olmak istediğine vurgu yaptı...
Küresel kriz TÜSİAD ve AK Parti'yi bir noktada uzlaştırmış. Her iki taraf, "Örtülü bir iyimserlik" içinde. Kimse açık açık "İşler düzelecek" demiyor. Ama var olan iyimserlik konusunda yaklaşım farklılığı var. TÜSİAD, yapısal reformlar üzerine iyimserlik taşıyor. AK Parti konjonktürel iyimserlik içinde. Üstelik iki taraf da IMF konusunu ağzına bile almıyor. Bizim aldığımız sinyal, Türkiye ve IMF görüşmeleri, kritik bir noktaya gelmiş. İki taraf da IMF tartışmasının gündemden düşmesini istiyor.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA