Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Hava cıva yapmayalım beyler!

Lafla peynir ekmek gemisi yürümüyor. "Model ülke olduk! Bölgesel liderliğe soyunduk" diye konuşmak bir işe yaramıyor. Bölgesel lider olmak için komşu ülkelerde büyük pastadan pay almak gerek. Biz Türkler çok konuşup, az iş yapıyoruz. Irak pastasından doğru dürüst pay alamıyoruz.
Yine olan oldu. Irak Ulusal Hükümeti, 17 petrol sahasıyla ilgili ihaleleri tek tek bitirirken, Türkiye avucunu yalıyor.
Irak'ta bu kez ipi Norveç'in devi Statoil ile Rus şirketi Lukoil göğüsledi. En büyük sahalardan biri olan Batı Kurna 2'yi aldı. 13 milyar varil petrolü çıkarıp işletecekler. Rusya, Batı Kurna 2 için Saddam döneminde arama izni almış, 2003'te ABD Irak'ı işgal edince bu sahanın izni de iptal edilmişti. Hatırlatalım, ilk ihale BP ve Çin Ulusal Petrol'e verilmiş, iki dev şirket 17.9 milyar varil petrolü çıkarmak için çalışıyor. Sonra 8.7 milyar varille Shell ve Exxon oyuna dahil oldu.

***

Peki, Türkiye ne yaptı?
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Güney Koreli Kogas'ın yüzde 30, Rus şirketi Gazprom'un yüzde 40, Malezyalı Petronas'ın yüzde 20 ortak olduğu konsorsiyumda üzerine düşen yüzde 10'luk payla yoluna devam ediyor. Bu konsorsiyum Kut Bölgesi'ndeki 170 bin varillik sahayı işletecek.
TPAO'ya ise sadece 17 bin varil petrol düşecek!!!
Sorarım size, bu büyük pastadan küçük bir dilim bize yeter mi? Türkiye'nin çok acil yeni bir modele ihtiyacı var. Önce, bir bölgenin üretim hakkını alacak! Sonra kendi modelini yaratacak! Hava cıva yapmayalım beyler, yoksa açılım gaz olup uçacak.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA