Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Kurumların yeni yıl karnesi

Yeni bir yıla giriyoruz. Türkiye zor bir süreçten geçiyor. Yıllardır biriken ve bataklığa dönüşmüş, başta Kürt meselesi olmak üzere yığılmış pek çok sorun, elbette bir çırpıda çözülemez!..
Uzun süredir ülkede yasama- yürütme ile yargı arasında çok ciddi bir kavga var!..
Görünen şu; yargı, komple yasama ve yürütmeyi bloke etme noktasına geldi!.. Korkarım ki, yakında sadece güvenlik ve kurumlararası siyasi ilişkiler değil, ekonomi de bloke edilecek. Açıkçası kıpırdayamayan bir hükümetle karşı karşıya kalabiliriz. Bu tablo, "Karar üretemeyen siyasi sistem eşittir ekonomik kriz" demektir.
Daha ne diyelim!
2009 kriz yılıydı, 2010 ise zor!.. Ben de küresel kriz yılında ekonomide karar veren kurumların, "Ekonomik yeteneklerini" test ettim. İşte kurumların yeni yıl karnesi.

***
İlk sıraya her zaman herkesin çok yakından izlediği Hazine Müsteşarlığı oturmak zorunda. Hazine, yıl boyunca dikkatli ve sakin gitti. Küresel kriz yılında durumu iyi idare etti. Farkında olmadan da bir hata yaptı. Rating şirketleri üzerinde baskı yaptığı düşünülen bir Hazine imajı yarattı. Sorarım size, Hazine'ye borç verecek olanlar, rating şirketlerine baskı yapan bir kamu borçlanma kurumuna ne kadar güvenir?

***
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), orta dereceyle sınıfı geçti... "Banka kârları bankalarda kalmalı" diyerek doğru bir konuda ısrarlı tavrını sürdürüyor. Ayrıca belirli noktalarda yeterli denetim olmasa bile kontrolü sağlayabiliyor.
Örnek verelim. Hem bankaların hazine birimleri ile şubeleri arasında, hem de bankaların hazine birimlerinin yurtdışı ilişkiler ağındaki kontrolde hâkimiyeti sağladı. Ancak BDDK, "Kamu finansmanını" iyi yapılandıramadı.
Özellikle tahvillerin zarar yazması durumunda, banka bilançolarına girmesine izin vermedi.

***
Merkez Bankası, yıl boyunca her kesimden olumlu puan aldı. Aldığı faiz ve likidite tedbirleri yüzünden hâlâ gözde! Gelin görün ki, aynı Merkez Bankası, bankacılık sistemi ile kamu finansmanı arasında kendini öyle kötü yapılandırdı ki, bütünlemeye kaldı. İddia ediyorum, daha şimdiden 2010'da yapılacak spekülasyonlara zemin hazırladı.
Kolay mı?
Maliye Bakanlığı, Merkez Bankası Vakfı' na 5 milyar liralık haciz uygulamasının eşiğine geldi. Ama Merkez Bankası da Hazine'ye destek veriyor. 5 milyar liralık tahvil ve bono programı açıkladı.
Ayıkla pirincin taşını!..

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA