Bugün size bizim sektörü ve gazetecileri çok yakından ilgilendiren bir konuyu dikkatinize sunacağım. Sanıyorum yazacağım yönetmelik ile ilgili detayları çoğumuz gözden kaçırdı. Çünkü yeni yönetmelik her açıdan hassas. Sanki önümüzdeki dönemde medyadaki değişimin habercisi gibi geldi bana.
Geçen ay, 24 Şubat'ta Resmi Gazete'de yayımlanmış.
Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından yayımlanan bu yönetmelikle, radyo ve televizyon kuruluşlarının izin yönetmeliğinde büyük değişiklik yapılmış, Kanal veya frekans tahsisi şartları yeniden düzenlenmiş. Bunlara ilişkin ihale usulleri ve yayın lisansı şartları da belirlenmiş.
Yönetmelik diyor ki; "Vergi kaçakçılığı veya vergi kaçakçılığına teşebbüs eden medya patronuyla, 5 yıldan fazla hapis cezası alan TV patronlarının lisansını iptal edebilirim. Lisanslarını geri alabilirim. Veya lisansını yenilemem."
Diyeceksiniz ki; "Yahu Türkiye'de her zaman böyle düzenleme yapılmıyor mu?"
Elbette yapılıyor. "Sinek küçük mide bulandırır" derler. Bu kez bu içerik bizi rahatsız etti.
Tartışmak zorundayız.
***
İddia ediyorum. Eğer yanlış anlamadıysam, eğer yanlış görmüyorsam, bu yönetmelik medyadaki tüm taşları yerinden oynatır. Örnek verelim. Çukurova Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emin Karamehmet hakkında Pamukbank'ı zarara uğrattığı gerekçesiyle 11 yıl hapis cezası verildi. Dosya Yargıtay'da. Bizim konuyla ilgili yorum yapmamız söz konusu bile olamaz. Ancak sorarım size, verilen ceza bu yönetmeliğe takılmaz mı? Çukurova Grubu'nun çatısı altındaki Show TV, SKY Türk ve Digiturk'ü doğrudan etkilemez mi?
Ya da Doğan Yayın Holding'e bağlı Kanal D, Star TV, CNN Türk'ü bağlamaz mı?
Veya diğer medya patronlarının üzerinde Demokles'in kılıcı gibi sallanmaz mı?
Benim takıldığım nokta yönetmeliğe uygun yayın yapma zorunluluğu, patronların konumu. Çünkü Anayasa Mahkemesi bile, "Bir insana ağır ceza almış olsa dahi meslekten ömür boyu men cezası veremezsiniz" diyor. Sorun bu. Diyeceğim o ki, biz taraf değiliz. Tam demokrasi isteyen biriyiz. Ama RTÜK Yönetmeliğini de görmezlikten gelemeyiz. Bize göre bu yönetmelik çok su kaldırır.
Dikkatinize!..