Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

TMSF'den istihdam odaklı çözüm modeli!

Ne İş Bankası, ne Koç, ne de Sabancı!.. Tartışmasız, Türkiye'deki holdinglerin kralı Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF). Portföyünde binlerce şirketi, binlerce çalışanı var. 10 yılda el koyduğu 22 bankanın iştiraki olan şirketlerin çoğu kapanmış. Çalışanlar işsiz ve perişan, hak arıyor. Kapanan şirketlerde çalışanlar TMSF hakkında dava açmış, binlerce çalışanın hak davası sürüyor.
TMSF ne yapsın? Asıl işi tahsilat yapmak. Ama şimdi farklı bir yolculuğa çıkmış.
Ahmet Ertürk'ün yerine gelen yeni başkan Şakir Ercan Gül ile TMSF, "İstihdam odaklı çözüm modeli" arıyor. 150 hukukçuyla çalışan TMSF, tüm enerjisini şirketlerin sağlıklı çalıştırılmasına kaydırmış."Ölü şirket mezarlığı" yaratmak yerine, elâlemin parasıyla elâlemin çalışanına hayat öpücüğü vermek üzere yola çıkmış.
O yüzden 10 yıl boyunca alacağını alabilmek için "Şahin" kesilen ve batık 45 milyar doların, 18 milyar dolarını tahsil eden TMSF, şimdi batık bankaların iştiraki olan ve cansuyu kredisi arayan batık şirketlere "barış güvercini" uçuruyor. Holding bankacılığı deneyimi olan patronlara, "Varlıkları yönetin, çalışanı mağdur etmeyin" diyor.

***
Amaç işsizlikten kavrulan Türkiye'de yeni bir işsiz ve mağdur ordusu yaratmamak.
TMSF'nin yönetimine geçmiş çoğu şirkette çalışanlar Türk-İş ve DİSK'e bağlı sendikalara üye. Dün sabah sohbet ettiğim TMSF Başkanı Gül'ün söyleminden anlıyorum ki, sendikalarla TMSF arasında bir türlü köprü kurulamamış. TMSF henüz DİSK'le bir araya gelmemiş ama başkan Gül, son 6 aydır maaş alamayan ve kapanma aşamasına gelmiş Toprak Holding şirketleri ve çalışanlarıyla ilgili, Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu ile görüşmüş. Bugüne kadar 400 Toprak Holding çalışanına avans adı altında 5 trilyon lira ödenmiş. Önümüzdeki günlerde 1800 çalışana 44 trilyon lira ödenecek. TMSF, Cavit Çağlar'ın şirketlerinde çalışan 5 bin kişiye de 17 trilyon lira avans vermişti.

***
TMSF Başkanı Gül, "Alacak yaşlandıkça tahsilat yavaşlıyor" diyor. Hatırlatmaya gerek var mı? Yargıtay'da binlerce banka davası vardı. Davaların tamamına yakını zaman aşımına uğradı. İki hafta önce Şişli Adliyesi'ne çuvallar dolusu evrak geri geldi.
Yazık değil mi?

***
Buharlaşan paraları sayalım. Murat Demirel'e ait Egebank'ta 400 milyon dolar gitti. İktisat Bankası'nın sahibi Erol Aksoy ile protokol yapılamadığı için Kablo TV çöktü. BankEkspres'in sahibi Korkmaz Yiğit'in varlığı yok, protokol yapılamıyor. Garipoğlu ile Burgaz Rakı için Rekabet Kurulu kararı bekleniyor. Uzanlar'ın ikinci bankası Adabank'la ilgili BDDK'ya görüş verilecek. Telsim'le ilgili Güney Rum Kesimi yatırım şirketi Saba Fakes'in açtığı 19 milyar dolarlık tahkim izleniyor. Dinç Bilgin'le görüşme devam ediyor. Bu arada, TMSF RCT Varlık Yönetim şirketinin büyük ortağı, batık Lehman Brother's hisselerini satın aldı. FİBA Holding ile yola devam ediliyor

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA