Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Komşuyla ticaret şarkılarla başladı

Bayrama 20 günden az kaldı. Merak ediyorum; acaba Türkiye ile Suriye arasında tırmanan gerilim, bu bayramda akraba ziyaretlerini etkiler mi?
Kuşkusuz barış sürecinin harcını karanlardan biri de eski Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen. Ekonomik ilişkileri geliştirmekte zorlandığımız bir pazar olan Suriye için çok çalıştı. Ankara ve Şam'ın buzdolabına kaldırdığı ilişkileri ısıtmak için neler yapmadı ki!..
Halep, Suriye'nin İstanbul'udur. Tüzmen'in Dış Ticaret Müsteşarı olduğu 2000'de, 200 işadamıyla yaptığı Halep çıkarmasını unutmak mümkün mü? Bu seyahatte Arap kökenli şarkıcımız Mine Koşan'ın verdiği konser iki ülke arasındaki fitili ateşlemişti.
Böylece şarkılar eşliğinde, "komşuyla ticaret" yeniden ivme kazandı.

***
2003'ten sonra Suriye'ye daha da ağırlık verdik. Hatta gerçekleşmedi ama sınırdaki mayınlı arazilerde organik tarım projesi bile geliştirdik.
Biliyoruz ki, bu coğrafya bizim coğrafyamız. Suriyelilerin büyük bölümüyle de akrabayız; işte G.Antep ile Halep, birbirinin nefes borusu.
Biri hapşırınca, diğeri öksürüyor!..
10 yıl önce komşularımızla ihracatımız yüzde 3'ü geçmiyordu. Bugün ihracatımızın yarısını komşulara yapıyoruz. Suriye'ye ve komşularımıza kaliteli mal, sanayi ürünü ve hizmet ihraç ediyoruz.
Ama, rejim ithal etmeye kalkışmayalım.
***
Stratejide bir kavram vardır; "Derinlik katmak!'" Batı dünyası, Türkiye'yi stratejik derinlik olarak değerlendiriyor.
ABD ve AB; Türkiye'nin gücünü, Balkanlar'dan Doğu Türkistan'a uzanan bir blok olarak görüyor.
Bunu iki amaç için yapıyor: Biri denge, diğeri de hâkimiyet politikası. Bu dengeyi de Çin, Hindistan yani Avrasya Bloku' na karşı yapıyor. Türkiye'nin "model ülke" kavramı da bu noktada başlıyor. Demokratik İslam ve Türk olmak yetiyor.
Biçilen gömlek bu.
***
Peki biz ne yapıyoruz?
Batı'nın gördüğü derinliğe karşılık Kuzey Afrika, Ortadoğu ve kısmen Avrasya odaklı farklı bir derinlik geliştiriyoruz.
Ayrıca bize biçilen gömleğin bazen bir kolunu giymeyi deniyoruz. Bazen yakasını takmaya çalışıyoruz. ABD ve AB ile de tam bu noktada çatışmaya başlıyoruz.
Sonuçta bu gömleği ya giyeceğiz ya da tümüyle reddedeceğiz! Bugünkü Suriye yolculuğu da böyle bir şey. Eğer doğru planlama yapmazsanız, politikanız zikzak çizer. Dış politika sadece dış ilişki demek değil ki! Ekonomik politikayı da belirliyor..

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA