Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Altın uçuyor FED coşuyor

Yanan ormana su atarsan yangın söner! Benzin dökersen daha çok yanar! Dünyadaki yatırımcılar şu an ormana benzin döküyor.
Çok para kazandılar, şımardılar.
Oynuyorlar.
Bu oyun bozulur. Bu şımarıkların hakkından da bol rezervi olan merkez bankaları gelir.
Gold Fields Mineral Services (GFMS) verilerine göre merkez bankalarında 33 bin 330 ton altın var. IMF'de 3 bin 217.
Avrupa Merkez Bankası'nda 767 ton, Bankalararası Ödeme Sistemi'nde ise 197 ton... En fazla rezerv 8 bin tonla ABD Merkez Bankası FED'de. Fiyat uçtukça FED daha çok kazanacak, borcunu ödeyecek.
Rekor üzerine rekor kıran altında eski büyük oyuncu Rusya geride kaldı.
Şimdi sahne ABD'nin...
Altında "power game" yani büyük oyun olanca hızıyla sürüyor. Bu oyunda Türkiye, bir oyuncak. 1980'lerde kaymağını yediğimiz altınlı günler artık bize uzak. Geçen yıl altın rezervimiz 116 tondu, bu yıl da aynı. Oyuncularımız heyecanlandı. Kapalıçarşı, tabiriyle altını erken suladı. Onsu 1100 dolardan altın sattılar.

***

Vatandaş, katma değer yaratmayan altını seviyor. Güvenli liman görüyor. Bizler, "ABD battı, AB çakıldı. Türkiye'nin cari açığı uçtu" diye anlatırken onlar altına saldırdı. Ata, çeyrek, çeyreğin çeyreği hâlâ gözde.
INTL Commodities yöneticisi Çetin Binatlı, "Risk alıp iki ay önce elindekini avucundakini altına yatıran yüzde 50 kazandı" diyor.
Peki, bu ortamda risk alınır mı? Şişen balon patlar!..
Altında bir anda 200-300 liralık düşüş olursa, altıncıların ifadesiyle "malı yer, oturur kalırsınız."
Eğer altın diye tutturduysanız, bir gözünüz mutlaka piyasada olmalı, elinizin altında da bir kuyumcu... En küçük harekette altınınızı anında paraya çevirebilmelisiniz, yoksa canınız yanar.
Diyeceğimiz şu:
İstanbul Altın Borsası'na halen altın geliyor. Darphane durmadan ata lira basıyor. Vatandaş çeyreğe hücum etmiş. Kapalıçarşı kuyumcusu ise sinek avlıyor.
Binatlı'ya göre risk büyük. Oluşturacağınız yatırım sepetinin en fazla yüzde 25'i altın olmalı. Mutlaka bir düzeltme olacak. Önemli olan düzeltmede doğru fiyatı yakalamak. Orta ve uzun vadede yatırım yapmak istiyorsanız, alın altını, atın bir köşeye...

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA