Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Çocuklar dünya barışını Antalya'dan selamlayacak

160 yıl önce Londra'da başlayan ve bugüne kadar sadece katılımcı düzeyinde kaldığımız EXPO'lara nihayet ev sahipliği yapacağız. Türkiye, 2016'da Antalya'da düzenlenecek Botanik EXPO için dün Paris'te bayrağı devraldı.
İzmir'in 31 Mart 2008'de büyük EXPO'yu kaybetmesiyle başlayan süreç Antalya'nın ipi göğüslemesine kadar gitti. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayıyla Dünya EXPO'ya aday olma yoluna çıkan Antalya'yı Botanik EXPO için ikna eden isim ise bu işleri çok iyi bilen, Uluslararası Sergi Bürosu (BIE) Başkanvekili ve İzmir EXPO'nun danışmanı dışişleri görevlisi Necil Nedimoğlu oldu. Nedimoğlu, Dünya EXPO yerine Botanik EXPO'nun Antalya'ya yakışacağını önerince bu yolda ilk adım atıldı. Bayrağı Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu devraldı. Bağdatlıoğlu, "Üç yılda dünyayı yedi kez dolaşacak kadar yol yaptık. 26 uluslararası oturumda sunum yaptık. Sonunda bugünlere ulaştık" dedi.

***

Antalya'nın ipi göğüslemesi ise ildeki bütün akil adımların ortak akılla hareket etmesinden kaynaklandı. 35 kurumun elbirliği sonucu Botanik EXPO 2016 bayrağı Türkiye'ye teslim edildi. Dün Paris'te gerçekleştirilen BIE genel oturumunda bayrağı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker devraldı. 250 kişilik ekiple Paris'e giden Eker, devir töreninde yaptığı konuşmada, Botanik EXPO 2016 için "çocuklar ve çiçekler" temasını belirlediklerini belirterek, bu organizasyonun dünya barışına da büyük katkı sağlayacağına inandıklarını söyledi.
***

Botanik EXPO, Antalya Aksu Belediyesi sınırları içinde bin 100 hektarlık alanda Nisan- Ekim 2016'da altı ay süreyle hizmet verecek. Ancak Botanik EXPO bitse bile bu alan kapanmayacak ve hizmet vermeyi sürdürecek. 5 milyonu yabancı, 3 milyonu yerli turist olmak üzere 6 ayda 8 milyon kişi ziyaret edecek. Botanik EXPO'ya ulaşım için hızlı tren ile otoyol bağlantısı, kruvaziyer gemiler için yeni bir liman ve kongre merkezi kurulacak. 30 bin kişiye iş imkânı yaratılıp, 4.5 milyar dolarlık bir yatırım gerçekleştirilecek. Türkiye'nin toplam geliri ise 4 milyar euro olacak.
***

Antalya için iktidar ve muhalefet parti milletvekilleri de seferber oldu. Aralarında CHP eski genel başkanı Deniz Baykal ile Devlet eski Bakanı MHP'li Tunca Toskay'ın da bulunduğu 14 Antalya milletvekilinin 10'u Paris'teydi. Ancak Botanik EXPO'nun hayata geçebilmesi için Meclis'in bir "EXPO yasası" çıkarması gerekiyor. Bakan Eker, yasanın bütçe görüşmeleri nedeniyle belki bu yıla yetişmeyebileceğini ancak en geç yeni yılın başında yasanın kabul edileceğini söyledi.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA