Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Sıfır sorunlu banka

Arap Baharı dalgası kesilmedi, ama bu dalganın beklenmedik olumlu etkilerini de görmezden gelemeyiz. İşte günde 2 ton baklava satan Güllüoğlu Baklavacısı... Ortadoğu'ya paket paket baklava göndermeye devam ediyor. Sahibi Nadir Güllü, "Doğrusu, Arap Baharı bize yaradı. Şeyhler, emirler soluğu bizde alıyor. Epey oldu, bir gün mağazamıza Katar Dışişleri Bakanı geldi, bana iş teklif etti, kabul etmedim", diye anlatıyor. Geçenlerde Başbakan Erdoğan'ı ziyaret eden önemli bir konuk bile şeker hastası olmasına rağmen Güllüoğlu'ndan baklava almaya gelmiş. Güllüoğlu, Ortadoğu ve Sahra Altı Afrika'nın önemli markası.
Bir zamanlar bu markanın müdavimlerinden birisi de Libya'nın öldürülen devrik lideri Muammer Kaddafi'ydi. Müteahhitlerimiz Libya'ya gitmeden önce mutlaka Karaköy'e uğrar, baklava alır, sonra da yola çıkarlardı. Kaddafi'nin günde 50 kilo baklava aldığı zamanlar bile oldu. Kaddafi'nin 'Veliahdım' dediği oğlu Seyfülislam'ın Türkiye'de yakın dostları vardı. En iyi arkadaşı STFA'nın veliahtlarından Sezai Taşkent'le birlikte Park Şamdan'ı kapattıkları günler artık mazide kaldı.
Seyfülislam, Geçici Konsey'in kendisi hakkında vereceği kararı bekliyor.

***

Nereden nereye?
Artık Libya'da yeni bir "Libya" kuruluyor... Dünya ülkeleri, bu ülkeyle ilgili BM'nin aldığı yaptırım kararlarına harfiyen uyuyor. Türkiye de öyle. İşte, 1975'te iki ülke arasında karşılıklı ekonomik ilişkileri düzenlemek amacıyla anlaşması yapılan ve 1977'de kurulan Arap Türk Bankası. 34 yıldır faaliyetini sürdürüyor. Ancak Libya'da esen bahar, bankada değişikliğe yol açtı. BM, Libya'da Kaddafi'nin kontrolü altındaki tüm varlıkları dondurma kararı alınca, Arap Türk Bankası için yeni bir dönem başladı. Yaptırımlar çerçevesinde Bakanlar Kurulu kararı devreye girdi. BDDK ortaklık hakkını kullanmayı TMSF'ye verdi. TMSF de bankadaki Libya hisselerini temsilen yönetime yeni üye atadı.
Fakat bankanın tek ortağı Libya devleti değil ki! İş Bankası ile Ziraat Bankası kurucu ortak. Bu iki bankanın atadıkları yönetim kurulu üyeleri, yeni üyelerle birlikte görevlerine devam ediyor.
- Libyan Foreign Bank'ın hissesi yüzde 62.4,
-İş Bankası
'nın yüzde 20.6.
- Ziraat Bankası
'nın yüzde 15.4.
Ayrıca Kuveyt Investment Company yüzde 1.6 paya sahip.
Fakat bir ortak var ki, sormayın! Bu şirketi bulan bize haber versin! Emek İnşaat'ın 344 milyon lira sermayesi olan bankada, sadece ve sadece 3 liralık payı var. Banka altı şubesiyle tıkır tıkır çalışmaya devam ediyor. Aktif toplamı 2.4 milyar lira. Bunun 790 milyon lirası kredi ve alacak, geri kalan menkul kıymet ve diğer hesaplar...
Pirüpak sıfır sorunlu bir banka.
***

Peki. Adabank satışıyla ilgili BDDK'dan onay bekleyen TMSF, acaba Arap Türk Bankası'nı ne yapacak?
Portföyündeki Birleşik Fon Bankası veya Türk Ticaret Bankası gibi bu bankayı da satışa çıkarabilir mi? TMSF Başkanı Şakir Ercan Gül, "Biz, yönetim kuruluna sadece üye atadık. Bankayı satmamız mümkün değil. Konunun muhatabı BM, Türk Dışişleri Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı ve BDDK. TMSF olarak dondurulan hesapları açmaya çalışıyoruz." diyor.
Arap Türk Bankası'nın ortakları ise sorun yaşamadan yoluna devam ediyor. Kurucu ortaklardan İş Bankası, Libya ile ilgili yaptırım kararları alınmadan kısa bir süre önce hisselerini satmak istiyordu.
Acaba yeni dönemde hisselerini satar mı? İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, "Arap Türk Bankası satışı buzdolabında. Yeri ve zamanı gelince duruma bakarız" diye konuşuyor.
Arap Türk Bankası deyip geçmeyin!
Banka testten geçti.
Kaynakları güçlü, ballı börek.
İş Bankası'nın 300 ile 500 milyon lira arasında aseti var. Acaba diyorum, bu yüzden mi, dış ticaretten sorumlu Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, İş Bankası'nın Moskova'daki şube açılışına gitti.
Dünya krizinde farklı cephede dayanışma dikkat çekiyor!..

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA