Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Sınır kapısının adı Türkiye

Komşumuz Irak'ta işler karışıyor!.. Başbakan Maliki iki hafta önce en önemli gelir kaynağı petrolle ilgli Meclis'e yeni bir yasa tasarısı gönderdi. "Petrol merkezi hükümetin işi" demeye getirdi. Irak Anayasası, "Petrol Irak halkının ortak malıdır" diyor.
Kürt Federasyonu'nun petrol payının çerçevesi çizilmiş. Fakat Sünni, Şii ve Kürtler, Meclis'ten arzu edilen hidrokarbon yasasını çıkaramadı. Ayrışma derin, kimse kimseye güvenmiyor.
100 milyar dolar bütçesi olan merkezi hükümet, Barzani'ye istediği 14 milyar doları vermiyor. Barzani de sık sık "bağımsızlık" deyince, gelecekte izleyeceği yolla ilgili kaygı artıyor.
Maliki ile arası limoni olan Barzani resti çekiyor. İki lider sanki birbirine darbe yapacak!
Suriye kadar derin bir Irak krizi kapımızda bekliyor.

***

Barzani'nin bölgesi yakın coğrafyanın yeni gözdesi.
Nevruz'da 12 bin İranlı, Erbil'e gitti. Mağaza sayısı üçe çıkan Vakko'nun rafları boşaldı. Koç Holding'in yeni işletmeye başladığı Erbil'in en lüks oteli Divan'da yer bulunmuyor. Otel'in 1400 metre karelik konferans salonunu kiralayan Beymen sonunda mağaza açıyor.
Büyük sermaye, nihayet doğru hedefi seçti. Hem Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç hem de TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner ile eşi Cem Boyner açılış yapacaklar.
***

Açılışlar bir yana, Erbil'deki asıl önemli organizasyon 20 Mayıs'ta Sratejik Teknik Ekonomik Araştırmalar Merkezi'nin (STEAM) düzenlediği enerji arenası.
Enerji Bakanı Taner Yıldız orada olacak.
Genel Enerji, Exxon Mobil, OMV, RWE, Danagaz, WesternZagros, Oryxpetroleum, Perenco, Total, Marathon, Kar Gruop gibi enerji devleri toplantıya katılıyor. Tabii dünya basını da orada.
CNN Int., Dow Jones News, Bloomberg, El Cezire, Times ve AP.
Sıkışan Barzani savaşın eşiğindeki İran ve Suriye'den destek alacak değil ya! Tek çıkış kapısı Türkiye!
İlişkilerini sıcak tutmak için Neçirvan Barzani'yi yeniden başbakan yaptı.
Batı ile siyasi ve ekonomik entegrasyonu ancak Türkiye üzerinden kurabilir. Türkiye ise Barzani her geldiğinde bizden bir talebi varmış gibi siyaset izliyor.
Ne kadar yanlış bir pozisyon.
***

Türkiye, beş yıldır bölge ülkelerine Irak politikası ile ilgili siyasi, ekonomik ve insani anlamda bir yol haritası uygulatıyor.
İnsanımızın sokakta gösterdiği tepki ile devletin gösterdiği tepkinin birebir olması doğru değil. Maalesef rakiplerimiz bunu çok iyi kullanıyor.
Biz çabuk sever, çabuk küseriz. Devletin bu lüksü yok!
Şimdi yeni yeni bunu kırıyoruz. Türkiye ve Kürt Bölgesi, mal takasına dayalı bir model üzerinde çalışıyor.
***

12 şirketimiz doğalgaz ithali için Barzani'den lisans istedi. O da Türk şirketlerinden Irak kontratı. Siyah Kalem kontratı buldu, 11 şirket ise ek süre istedi, bu hafta süre doluyor.
Türkiye sınırda bir elektrik santrali kuracak. Kürt Bölgesi'nden gelen gazla bu santralde üretilen elektrik karanlıktaki Kürt illerini aydınlatacak. Az şey mi?

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA