Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Uzanlar'ın kan davası

Enerji Bakanlığı beş yıl süren dava boyunca hep ders çalıştı. Bir avuç bürokrat dişini tırnağına taktı. Gece gündüz davayı inceledi. Sonunda ülke olarak ipi göğüsledik. Arka planında G. Kıbrıs ve güçlü İsrail avukatlarının birlikteliği olan Libananco gibi siyasi hesaplarla yürüyen 10.1 milyar dolarlık dava Fransa'da kazanıldı.
Türkiye'nin onur meselesi olan dava sonuçlanmasına rağmen post kavgası bir türlü bitmek bilmiyor!
Hem Türkiye, hem de İnterpol tarafından aranmasına rağmen Fransa'ya yerleşen batık işadamı Cem Uzan, kaybedilen Polonya tahkimi ile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin verdiği kararı çoktan unuttu. "Varsa da yoksa da Libananco" diyor.
Uzan ailesi yine sahnede.
Bu defa son kozlar oynanıyor. Libananco kararı çıkar çıkmaz açtıkları temyiz davası son kurşun olabilir.

***
Çünkü 11 Nisan 2012'de Paris'te yapılan ilk temyiz duruşmasında mahkeme ilginç bir karar verdi. 7 Mayıs'ta açıklanan karar kafa karıştırıyor. Türkiye'nin haklı olarak kazandığı dava ile ilgili Uzan'dan talep ettiği 15 milyon doları bulan savunma masraflarıyla ilgili yürütmeyi durdurdu.
Oysa Türkiye, temyiz davasının iki yıldan önce yapılmamasını talep etmişti. İşe bakın ki yeni heyet çok heyecanlı görünüyor. Enerji Bakanlığı ile Libananco'ya, "Mahkeme en süratli biçimde yapılmalı" diyerek bir an önce dilekçelerini göndermelerini hatırlattı.
Kulislerden yansıyanlara bakılırsa Türkiye ana savunma dilekçesini 23 Temmuz'da verecek. Libananco'nun ne yaptığını kimse bilmiyor.
Karar duruşması 12 Ocak 2013'te yapılacak. Dört ya da beş konu usul yönünden incelenip karara bağlanacak.
***
Peki, Uzan'ın derdi ne?
Kamuoyunun kafasını karıştırıp, Türkiye'nin lehine sonuçlanan Libananco kararını bozdurup, "Karar hukuka uygun değil!" dedirtmek. Sinek küçük ama mide bulandırır! Acaba temyizde hisselerin devri söz konusu olabilir mi? Bu soruyu sayıca çok fazla tahkim avukatına sordum. "Kararın iptali gerçekten çok zor!" dediler.
Önce borcunu ödeyip, sonra hak araması gereken Uzan'ın yaptığına bakar mısınız?
15 milyon doları bulan mahkeme masrafını ödemiyor. Temyize gidip ekstra masraf yapıyor. Demek ki parası çok. Satranç oynar gibi Libananco davasıyla oynuyor. Libananco raundunda bitiş gongu henüz çalmadı.
Dikkat!..

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA