Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Elin samanına niye muhtacız!

Tarım, krizlerde ülkenin cankurtaranı. İstihdam dostu, ekonominin cansuyu... İstihdamın dörtte birini sağlıyor. Hatta yazın bu oran yüzde 27'ye kadar sanayiye hammadde sağlıyor. 'Durum böyleyken tarım ve hayvancılıkta yapısal sorunları bir türlü çözemiyoruz.' 2008'de, "et para etmiyor" diye süt kuzularını bir bir kesti besicilerimiz. Bundan hep birlikte zarar gördük. Halk etsiz kaldı. Çareyi Avustralya'dan, Uruguay'dan, ABD'den Angus getirmekte bulduk.
İnek ithal etmek sorun değil ki. Bir de ithal inekleri beslemek lazım. İki yıldır iyiydik. İnekler büyüdü.
Gel gelelim havayı kontrol edemiyoruz! Bu defa havada hesap şaştı. Kavruluyoruz.

***

Dünya mısır üretiminin üçte birini karşılayan ABD ile önemli üretici Şili bitik. Brezilya, Meksika, Arjantin iyi durumda değil.
BM Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) 55 ürünü izleyen gıda endeksi uçuyor. Küresel gösterge sayılan mısır kontratı Chicago piyasasında rekor kırdı. Mısırın ton fiyatı 338, soyanın ton fiyatı 633 doları buldu.
***

Dünya hububat, yem ve yağlı tohum bitkileri üretiminde düşüş bizi nasıl etkiler?
Allah'tan gıda açığımız yok. Buğday, arpa, mısır, pirinçte üretim yeterli. Sadece un ve makarna ihraç etmek için buğday ithal edeceğiz. Sorunumuz soya. 150 bin ton üretiyor, 2 milyon ton ithal ediyoruz. Gıda sanayimiz soya kullanıyor. Soya, yem fiyatlarını doğrudan etkiliyor. Dünyada mısır ve soyada tırmanan fiyatlar bizi etkilemedi. Zira yurtiçinde fiyat hâlâ dünya fiyatının üstünde.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı önlem alsa bile, önümüzdeki aylarda gıdada, ette, sütte fiyat artışları kaçınılmaz. Kuraklık, İç ve Doğu Anadolu'yu etkiledi. Buğdaylar boy vermedi. Saman üretimi düştü. Otumuz bol ama sapla samanda işimiz yaş! O yüzden kaba yemde sıkıntı var. Samanın fiyatı bir yılda yüzde 400 arttı. Bir yılda fiyatı bu kadar artan hangi ürün var Allah aşkına? Borsaya yatırsan böyle getiri olmaz. Dolar yerine bir yıldır saman stoklayan spekülatör işini biliyor. Besici ne yapsın?
Elin samanına muhtaç oldu.
***

Hayvan ithal olursa, otu samanı niye ithal olmasın?.. Ama saman ithalatı 2009'da çıkan Zirai Karantina Yönetmeliği'ne göre yasak.
Tarım Bakanı Mehdi Eker, "Fiyat aşağı çekilsin" diye saman ithalatı dahil gümrük ve katma değer vergisinin düşürülmesi, yem bitkilerine desteklerin artırılması için bakanlığını alarma geçirdi.
TMO piyasaya arpa satıyor... Besicilere hayvan başına destek verecek. Yemde yüzde 8 olan KDV'nin yüzde 1'e indirilmesi için kollar sıvandı.
Bakanlık çalışır da yem sanayicisi durur mu? Yüzde 90 ile yüzde 130 arasında değişen gümrük vergi oranları düşsün, diye bastırıyor.
Sonuç mu?
Tarım Bakanlığı, Cumhuriyet tarihinde ilk ilke imza atacak.
Bulgaristan ve Yunanistan'dan saman ithal edeceğiz.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA