Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Mega borsa aşısı

Önce yeni yasa çıkacak. Sonra Borsa İstanbul A.Ş. tescil edilecek. İzmir Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsa'sının (VOB) ortakları bir ay içinde hisse değişim opsiyon hakkını kullanacak. Böylece kendi modelini yaratan VOB, ya Borsa İstanbul'un çatısı altına girecek, ya da tasfiye edilecek. Sahi, yedi yılda ne oldu da kurumsal yapısı çok karmaşık olan finansal sistemde strateji değişti?
2002'de "VOB kurulmalı" diye bastıran TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu dilini yuttu sanki, hiç konuşmuyor. O yıllarda Ankara Sanayi Odası Başkanı olan bugünün Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan konuyla ilgilenmiyor. Dönemin en ateşli VOB savunucusu, AK Parti eski milletvekili Tuğrul Yemişçi ortalıkta görünmüyor.
VOB'un Genel Müdürü Çetin Ali Dönmez'e ne demeli? Artık savunduğu görüşün tam tersini savunuyor.

***

İMKB spot piyasa.
VOB ise geleceğe ilişkin bir bahis piyasası.
Başlangıçta ayrı pazarlar olarak hem altın, hem de türev piyasalar İMKB içinde yer alabilirdi. Birileri böyle örgütlenmeyi istemedi. Her zaman olduğu gibi siyasi erk devreye girdi. İstanbul Altın Borsası doğdu. Yeni borsaya özenen, birikimlerine güvenen İzmirli tüccarlar," pamuk, fındık ve buğday kontratlarının işlem göreceği bir borsa isteriz" diye ayaklandılar. Ama buğday ve pamukta dünya piyasalarını etkileyecek bir potansiyelimiz olmadığını unuttular. 2002'de AŞ olarak tescil edilen VOB, 2005'te faaliyete geçti. Buğdaya ve pamuğa hiç dokunamadı. Döviz ve İMKB 30 kontratları ise yabancının iştahını kabartınca, boynuz kulağı geçti.
VOB işlem hacminde İMKB'yi solladı ve iki borsa arasında amansız bir iktidar kavgası başladı. SPK, olanı biteni izledi. Siyasetçi ise klasik tavrıyla yine son noktayı koydu: "İstanbul finans merkezi olacak, 'Mega borsa' kurulacak" dedi.
***

Mega borsa doğru bir fikir mi?
1990'da borsalarını tek çatı altında toplayan Brezilya, "Dünyanın en büyük işlem hacmi yaratan borsası bende" dedi. Ne değişti sanki?
Şimdi Türkiye işlem hacmiyle övünmek istiyor. Birbiriyle uyumu olmayan iki ayrı piyasayı içiçe geçirmek istemesinin nedeni bu.
Oysa hisse senedi ile vadeli işlem borsalarının işleyişi farklı. Dev hastaneler, adliyeler, alışveriş merkezleri, dev borsa kurarak "en büyük benim" demek bize bir şey kazandırmaz. Koca ülkeyi deprem kuşağındaki İstanbul'a taşıyoruz. Ataşehir'de kurulacak finans merkezi çok iyi bir inşaat projesi. Yeni bir cazibe merkezi yaratacak, o kadar. Doğru olan kurumlarımızı ülkenin bütününe yayıp, her bölgede gelişmişliği artırmak değil mi? İnanın, sermaye piyasasına yapılan Mega borsa aşısıyla işi yine içinden çıkılmaz hale getirdik!
Yazık yazık!

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA