Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Cari açığa kömür ilacı

Brezilya, geçen yüzyılın sonunda borç batağındaydı. Dünyanın en büyük tarım ülkesi olarak şeker kamışı ve soya atıklarından etil alkol elde edip, bunu da arabalarda yakıt olarak kullanınca, yeni bin yılda kaderi değişti.
Enerjide yüzde 30 tasarruf sağladı.
Arkasından petrol buldu. Biyodizel'in doğuşu, Brezilya'nın ulusal kurtuluşu oldu. Eğer Türkiyenin, bir ulusal kalkınma modeli olacaksa, kendi enerji kaynağını yaratmaktan başka çıkış yolu yok!
Enerji politikamız tamamen dışa bağımlı. Bu cari açığımızı azdırıyor.
Büyümenin keyfini süremiyor, korkuyoruz.
Bundan kurtulmanın yolu, ucuz enerjiye ulaşmak
Enerji Bakanlığı yılmadı.
Sessiz sedasız güzel bir işe imza attı. Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ), TÜBİTAK- Mam ile yaptığı ortak Ar-Ge çalışması sonucu, iki yıl önce Soma'da kurulan iki megawattlık bir pilot santralde malzemenin yüzde 90'ı, know-how'ın yüzde yüzünün yerli olduğu bir sistemle, kömürden sentetik doğalgaz üretti.

***
TKİ, hem 769 ton kömür sahasına sahip Soma'da, hem de Tunçbilek Müessesesi'nde harekete geçti. İlk iş, Soma'daki kömürden üretilen sentetik doğalgazın ticarileşmesi...
Arkasından da 270 bin ton rezervi olan, 3.5 milyon ton kömür üretilen ve yılda 40 milyar kw/saat elektrik tüketilen Tunçbilek'te kömürden yılda 1.5 milyar metreküp doğalgaz üretilecek.
Bundan da 16 milyar kw/saat elektrik üretilecek.
Bu, Türkiye'nin kentlerindeki doğalgaz tüketiminin dokuzda biri. İstanbul, bin metreküpü 507, Ankara, bin metreküpü 500 dolardan gaz tüketiyor. Eğer üç yılda tamamlanacak sentetik gaz yatırımı devreye girerse, doğalgaz faturası vatandaşın kâbusu olmaktan çıkacak.
Çünkü kömürden üretilen sentetik gazın maliyeti çok düşük.
***
Kömür rezervimiz 14.1 milyar ton, tüketimimiz 104 milyon ton.. 80 milyon tonunu yerli kaynaklardan sağlıyoruz.
24 milyon tonunu da ithal ediyoruz.
Şirketlerimiz, hem "ısı değeri düşük" hem de kirliliğe yol açtığı için çevrecilerin tepkisini çekiyor diye yıllarca elektrik üretiminde kömürü tercih etmedi. O yüzden 56 bin megawattlık kurulu elektrik gücünün yüzde 45'i doğalgaz çevrim santrallerinden...
İşte kömürden sentetik gaz üretmek, cari açığa ilaç gibi gelecek. Liberallerin gülüp geçtiği "yerli malı" gibi, ulusal kalkınma modelinin anahtarı olacak.
Bakan Taner Yıldız ve takımını kutlayalım.
Yeni yılın en güzel hareketi bu.
Heyecanlandım!

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA