Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Diyarbakırlı iş kadınları

Viyana'da yaşayan Iraklı Kürt sanatçı Dilşat Sait, İngiliz Kraliyet Ailesi Senfoni Orkestrası'nın kemancısı. Nağmeleri Diyarbakır'da barışın sesi olmuş. Diyarbakırlı, bir taraftan barış süreci, diğer yandan oda ve dernek seçimleriyle teyakkuzda... Bugün Diyarbakırlı işkadınlarını yazacağım.
Pozitif ayrımcılık yaptığım Diyarbakırlı işkadınları kim?
Sağlık sektörü başta, 1000 çalışanı olan Filiz Bedirhanoğlu, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) başkanlığı için yola çıktı. Meclisinde tek bir kadın üyesi olmayan odanın erkek hegemonyasını kırmaya kararlı. Arkasına, Diyarbakır İş Kadınları Derneği (Dikad), Doğu Güneydoğu İş Kadınları Derneği, (Düginkad) ve TOBB Kadın Girişimciler Kurulu'nun desteğini aldı.
Bedirhanoğlu TOBB'da devrime kararlı.

***

Töre, koca cinayeti, çocuk gelinler, üretimden dışlanmışlık, eğitimden koparılmış kızlar, çocuk yaşta ana olmuş, evlatlarını dağda ve ovada ölüme yollamış kadınlar(!) Tablonun sorumlusu erkeklerin yarattığı savaş dili değil mi?
Barışa ve aşa değen elleriyle çözümün adresi olmaya kararlı Diyarbakırlı kadın. Dikad Başkanı Esra Aksu, "Kadın intiharlarının ve cinayetlerinin sebebi ekonomik. 1994'te köyler boşaltılmadan önce kadın bağında bahçesinde çalışıyordu. Şehre gelince tarlası, hayvanı, komşu ziyareti kalmadı. Dört duvar arasına tıkıldı, TV sayesinde başka bir dünya yakaladı. Evden çıkmak istedi. Erkek arkadaş buldu. Aile yakaladı, öldürdü" diye durumu özetliyor.
16 üyeli Dikad'ın 13 üyesi işyeri sahibi. 2 bin 116 kişi istihdam ediliyor. Özel sektörde çalışan kadın sayısı ise 6 bin.

***
Madenci Yıldız Türk, aile şirketlerinde yönetici ama ayrı iş kurmuş, bin çalışanı var. Mali müşavir ve inşaatçı Reyhan Aktar, 50 kişiye iş yaratıyor. Diyarbakır'da bir de iç çamaşırı markası doğmuş, "Jiber."
Merdivenaltı çalışıyor Diyarbakırlı kadın. Mikro kredinin asıl amacı da merdivenaltına "paydos" dedirtmek... Ne yazık ki kocalar kadınların kredisini aldı; kadınlar battı. Dikad, girişimci eğitimi konusunda ısrarcı. İstihdam garantili projelere önem veriyor. 18-25 yaş arasında, lise mezunu, çok kardeşli ve geliri düşük 40 kadına eğitirken iş buldu. "Diyarbakırlı kadın ailesine ve işine sadıktır. Erkekler öyle mi?" diye soruyor.
İşte örnek. DTSO, İtalya'nın Prato Ticaret Odası ile "Tekstil Kümelenme Projesi" hazırladı ama tanıtımına Başkan Servet Can katılmadı.
Fiyasko...

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA