Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

BMC'de ne oluyor!

Turkcell'deki ortaklık krizi, Çukurova Holding'in sahibi olduğu BMC'yi bile etkiledi. Merkezi İzmir'de olan savunma sanayisi devi nakit krizini bir türlü aşamıyor. Finansal krizine çözüm bulamıyor. Türkiye'nin en büyük savunma sanayisi şirketlerinden biri olarak kamyon, otobüs ve savunma sanayisi için zırhlı araç üretimi durdu.
Milli Savunma Bakanlığı'nın önem verdiği çok sayıda asker taşıyan ve askerin can güvenliğini sağlayan "Kirpi"nin üretimi riske girdi.
Peki ne oldu da BMC böyle sarsıldı?
Çukurova Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emin Karamehmet bu defa çok uğraştı. BMC'ye nakit yaratabilmek için elinden geleni yaptı. İş Bankası'ndan kredi almaya bile kalkıştı.
Olmadı.
İşveren çaresiz, nakit sıkışıklığını bayilerden aldığı çekle karşılamaya çalıştı.
Bayi çekiyle üretim finanse edilir mi?
Bir süre çekle malzeme alındı. Ürün hazırlandı, bayiye gönderildi ve satış yapıldı.
Krizi de en büyük bayinin çekinin arkasının yazılması başlattı.

***

BMC'de 2 bin 500 işçi çalışıyor. 10 aydır maaş alamıyor.
Türk-İş'e bağlı Türk Metal Sendikası, işçinin alacağı için eylemler yapıyor.
Zaman zaman fabrikada üretimi durdurdu, işçiyi yürüttü. İzmir'den gelen işçiler Çukurova Holding'in önünde eylem yaptılar.
O eylemle birlikte işveren ve işçi sendikası bir ödeme planında anlaştı. Hatta "işveren iki taksiti ödedi" dediler.
Ancak Çukurova ödeme planına yine uyamadı ve bu defa Kirpi'nin üretimi durdu. Karşılıklı görüşmeler sürdü. Birkaç defa "aç-kapa" yapıldı fabrikada. Üretim bin bir güçlükle sürüyor.
Kulislerden yansıyanlara bakılırsa Çukurova, 10.1 milyon lira alacağı olan işçilere "3 milyon lira vereyim.
Kalanını ödeyeceğim" dedi. Sendika buna yanaşmadı. Borcun tamamının ödenmesini istiyor. Borç yüzünden 109 çalışan eşinden boşanmış. İşçiler dün İstanbul ve Ankara'da yürüdü. Eylemler sürüyor.
Körfez sermayesinin yakın takibindeki BMC inovatif bir şirket. İşveren ve sendikaya sesleniyorum: Böyle bir şirketi heba etmeye hakkınız var mı?

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA