Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Çöpten doğan 17 dev adam!

Milletvekillerinin üretmediğini, iş yapmadıklarını düşünürüz hep! Çoğu zaman "Parmak indirip kaldırmaktan başka iş yapmıyor" diye kızarız vekillere. Halk bir türlü gerçek temsilcisiyle buluşamamaktan dert yanar. Buluştuğunda sadece vekiller uyumsuz davranmaz! Halk her zaman doğru tercihte bulunamıyor. Bu, Türk demokrasisinin kurumsallaşamasını engelliyor.
Ortaya toplum adına olumlu bir sonuç çıkmıyor. Sorun gelip seçim kanununa dayanıyor. Ancak her ne şekilde seçilirse seçilsin, görevini yapan vekilleri görmezden gelmemeliyiz. Hele hele milletvekilliği bittikten sonra üretmeye devam edenleri çok daha yakından izlemeliyiz.
Bugün size bir veya birkaç dönem Meclis'te farklı partilerde milletvekilliği yapmış ama kendilerini geri dönüşüme adamış, çöpten doğan 17 dev adamdan söz edeceğim.
Yaptıkları iş, attıkları adım ülkenin kaynak yönetiminin planlanması için bir gösterge.
Eski MHP Niğde Milletvekili Mükerrem Levent'in ön ayak olmasıyla bir araya gelip, sıkı sivil toplumcu oldu hepsi. 16 ay önce Geri Dönüşümcüler Derneği'ni kurdular. 26 ilde örgütlendiler. 3 ayrı federasyon çatısı altında buluştular. Şimdi de Geri Dönüşümcüler Konfederasyonu doğdu. Siyasetçi- üretici- halk dayanışmasına dayanan yeni bir STK modeli bu.


***

Çöp, bilgisayar, TV, buzdolabı, çamaşır makinesi, pil, tüm elektronik eşya, evsel, bitkisel atıklar. Hurda, kâğıt, metaller, plastik, lastik, otomotiv parçaları ve daha nicesi. Kullanıldıktan sonra atılan her şeyin adı geri dönüşüm. Peki, ne istiyor bu Geri Dönüşümcüler Konfederasyonu? Yeni teknoloji, Ar-Ge ve AB uyum politikalarıyla Türkiye'yi geri dönüşümle buluşturmak. Eğer yüzde 7 seviyesinde olan geri dönüşüm yüzde 40'a çıkarsa cari açık ve ithalat frenlenecek.
Örnek verelim.
Yılda 320 bin ton bakıra ihtiyacımız var.
Yüzde 17'sini geri dönüşümden sağlıyoruz. Halbuki oran yüzde 60'a çıkabilir. 630 bin ton alüminyum ihtiyacımızın 100 bin tonunu Seydişehir Alüminyum karşılıyor. Gerisi ithal ediliyor. Geri dönüşümle bunu yüzde 60'a çıkartabiliriz. Kağıtta tamamen ithalatatçıyız. Yılda 2.5 milyar ton ham kağıt ithal ediyoruz. Yakında 1 milyon 750 bin ton hurda kağıt ithal edeceğiz.

***

Ne yazık ki henüz çöpü doğru toplamayı bilmiyoruz. Yasalarımız yetersiz. Yerel yönetimler işe asılmıyor. Hurdacı topladığı çöpü evinde saklıyor. Tüccara satıyor, tüccar da bir başka tüccara...
Kayıtdışı saadet zinciri uzayıp gidiyor.
Hurda ya da geri dönüşümde 500 bin kişi doğrudan 2.5 milyon kişi dolaylı ekmek yiyor. Türkiye her şeyin farkında ama bir politika oluşturamıyor.
Geri dönüşümün "sahibi" yok.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA