Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

9.3 milyar dolar havaya savruluyor

Sanayi devriminden beri fosil yakıt tüketiyoruz! Ormanları yok ettik. Şehirleşmenin katkısıyla atmosferde sera gazı biriktikçe birikiyor. Birtakım yeni riskleri açığa çıkarıyor. Hafta sonu ABD ve Kanada'yı buz bastı. Küresel ısınmayla birlikte çevre sorunları da ağırlaşıyor. Dünya nüfusu 7 milyar. Büyümek isteyen ülkeler enerjiye saldırıyor. Petrol ve gazda dışa bağımlıyız. Her yıl bütçeden ayırdığımız pay artıyor. Bu da cari açığı tetikliyor. İthal ettiğimiz enerjiyi verimli kullanmalı, tasarruf etmeli, geleceği tüketmemeliyiz.
Sorumlu vatandaş ne yapabilir? Doğalgaz faturasının gelmediği, soba yakılmayan, ısınmada ampulün yeterli olduğu, klima kullanılmayan bir evde oturma şansı var mı?

***

Makro akıl devreye girmeden mikro çözüm üretilmiyor.
Almanya, 1988'de işi çözdü. İki profesör, Bo Adamson ve Wolfgang Feist, ısıtma ve soğutmada yüzde 90 daha az enerji kullanılan pasif ev sistemini kurdu. En düşük yatırım maliyetiyle en yüksek konfor sağlanıyor. Metrekare başına yılda sadece 15 kw/h enerji harcanıyor, ortalama 3 ton da daha az karbondioksit salınıyor.
İşin sırrı düşük enerji tüketimi için binanın dış cephesine iyi bir ısı yalıtım sistemi uygulanması.
Konutlarımızda ip gibi ince ısı yalıtımı kullanılıyor, pasif evde ise kalınlık 16 cm.
AB, eski evleri bu standartla elden geçiriyor. 2019'dan itibaren tüm binaları pasif ev standardıyla yapacak. Kamu binalarına da tükettiği kadar enerji üretme zorunluluğu getiriyor.
***

Peki, her yere gökdelen diken, rezidans furyası estiren, AVM yarışını sürdüren, 19 milyon konutu olan Türkiye ne yapıyor?
Maalesef konut karnemiz kırık.
Konutta pasif en üst, A iyi, F ve G ise en kötü demek. Türk halkı F tipi cezaevi gibi "F ve G" tipi konutlarda yaşıyor. Konutların yüzde 85'i yalıtımsız. Binaları ısıtmak ve soğutmak için yüzde 50 daha fazla enerji tüketiyoruz. İthal ettiğimiz enerjinin yüzde 34'ünü konutlarda tüketiyoruz. Yalıtımsızlık yüzünden 18,5 milyar doların yarısı olan 9,3 milyar doları havaya savuruyoruz. Başbakan Erdoğan, ekmek israfını önleme kampanyası gibi bu defada enerji israfını önleme kampanyasına öncülük etmeli. Kentsel dönüşüme tasarruflu bina, cari açığın panzehiri olmaz mı? Ne yazık ki biz yalıtım eksikliği sorununu çözemedik ama Avrupa hiç enerji harcamayan, çevreci binaları inşa ediyor.
Ders alalım ders.
Zengin olan hangimiz?

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA