Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Sinema değil nükleer heyecan!

Üç yıl önceydi. Türkiye'nin çıkarlarına aykırı bir boru hattı yapılacağını yazdım. "İran, Irak ve Suriye, İslami Boru Hattı kurmak için harekete geçmişti. Daha sonra Tahran Times bu işbirliğini "Şia Dostluk Hattı" manşetiyle duyurdu. 10 milyar dolara mal olacak hat üç yıl içinde tamamlanacaktı. Ağırlıklı Güney Pars Bölgesi, toplam 40 milyar metreküp gaz Bağdat-Şam üzerinden Lübnan'ın Akdeniz limanı kanalıyla AB pazarına ulaşacaktı. Suriye ise gazı yürürlükteki Irak ile İran arasındaki anlaşma çerçevesinde alacaktı. Humus bölgesinden 400 bin metreküp gaz çıkaran Suriye, 284 milyar metreküp olduğu tahmin edilen gaz rezervini markete taşıma hesabı yapmaya başladı.
Bazen evdeki hesap çarşıya uymuyor.
Şia Dostluk Hattı'na karar verilmesiyle birlikte birden Doğu Akdeniz'deki gazı çıkarma hamlesi başladı. Bu, denklemi bozdu ve dostluk hattı bir anda sumen altı edildi.

***

Enerji jeopolitiği Ortadoğu'ya başlangıçta istikrarsızlık, sonra da kontrollü istikrar getirmeye çalışıyor. İşte Suriye, batı için eldeki koz, Rusya'nın da dahil olduğu Avrasya'da ise satrancın kalesi.
ABD, Irak'tan çekilmesinin ardından ortaya çıkan bu yeni hattın Akdeniz'e ulaşmaması için elinden geleni yaptı. Durum ortada. Hat ertelendi ama ortam durulmadı. Bölgede enerji oyunu bitmiyor! Gazda geçiş ülkesi olmakla övünen Türkiye, nedense bu hatla ilgili hep sustu. Doğu Akdeniz'deki hızlı gelişmeyi okumakta zorlandı. Artık geçiş ülkesi olmak bize yetmiyor.
Petrol, gaz ve LNG'den oluşan oyuna dahil olmalıyız.
***

20'nci Altın Koza Film Festivali için geldiğim Adana beni hayli şaşırttı. Akkuyu'da yapılacak santral için Mersin, nükleere karşı eylem yaparken, Adana farklı biçimde oyuna girmeye çalışıyor. Geldiğim gün Adana Sanayi Odası'nda, "Nükleer Yatırımda İş Fırsatları" toplantısı vardı. 20 milyar doları bulacak santral için "Mal ve hizmetin alınacağı bir kente ihtiyaç var" diye hesap yapıyor işadamları.
Hedef nükleer santral için makine sanayisini devreye sokmak.
***

Araziyi teslim alan ve bir buçuk yıldır ÇED raporu okuyan Ruslar da boş durmuyor. Mersin Akkuyu'da yapılacak santralle ilgili bilgilendirme merkezi kurulmuş. Köy köy dolaşıp halka bilgi veriyorlar.
Hatta Mersin'de ne kadar balıkçı varsa tekmili birden Rusya'ya götürülmüş. Bir nükleer santralin göletinde Mersinli balıkçılar balık tutmuş. Doğrusu Adana'yı sinema değil, nükleer heyecanı sarmış. Üzüldüm.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA