Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Çin'in gözü doğal taşımızda

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile ünlü iktisatçı Dany Rodrik arasındaki milli gelir hesaplama tartışması unutulur mu? Bakan Şimşek, "Türkiye'nin gayri safi milli hasılası 2002'de 230 milyar dolarken bugün 786 milyar dolara yükseldi. 3.5 kat arttı" deyince Prof. Rodrik "Gayri safi milli hasıla yüzde 63 arttı yüzde 350 değil" diyerek tartışmayı ateşlemişti.
Bu defa İzmir Ekonomi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Turan Subasat, ihracat ve cari açık arasındaki birebir ilişkiye dikkat çekip, "İhracat artış hızındaki yavaşlama cari açığı kartopu gibi büyüttü" diyor. Her zaman enerji açığı veren bir ülkeyiz. İthalat faturamız kabarık. Subasat, "Cari açık, yüksek enerji faturasından değil, ihracatın yapısal sorunlarından dolayı patladı. Artık ekonomiye cari fiyatla değil, dolar üzerinden sabit fiyatla bakmalıyız" yorumunu yapıyor.

***

33 yıldır ihracatla büyüyoruz. Bunu bir türlü zenginliğe dönüştüremedik. Güney Kore olamadık. 1990'lı yıllar ekonomide ve siyasette kayıp yıllarımız... Ama o yıllarda bile ihracatın artış hızı daha umut vericiydi. Dikkatinizi çekerim. İhracatta artış hızı düşüyor. 10 yılda ihracat 150 milyar doları geçti. Güzel bir tablo ama artık yetmiyor.
AB'nin fasoncusuyuz. Elimizden geleni yaptık. Fakat bundan sonra bize katma değer gerek. Çer çöp ihracatından vazgeçmeliyiz. Çünkü yeni bir kalkınma modeline ihtiyacımız var. Daha yolun başında ihracatın yol haritası çizilirken sektörler, tarımhayvancılık, sanayi ve madencilik çatısı altında üç ana başlıkta toplanmıştı.
İşte şimdi bu üç sektöre odaklanma zamanı.
***

Ben işe sanayinin ana ve ara malı girdisini sağlayan madencilikten başladım. İstanbul Maden İhracatçı Birliği'nin (İMİB) verilerine göre 2013'te maden ihracatı 5 milyar doları geçecek. Çoğu KOBİ olan madenciler, ihracatlarının yarısını doğal taş olarak Çin'e yapıyor.
Doğal taşı olmayan Çin, dünya pazarlarına çekirge sürüsü gibi yayıldı. Hatta pek çok Çin şirketi Türkiye'de doğal taş üretimi için ruhsat almaya çalışıyor. Bu uzun vadede sektörü ezip geçer.
2023'te 15 milyar dolar ihracat hedefine koşan sektör bu durumda ne yapar?

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA