Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Kazak gazına Mavi Akım yasak!

Havalar ısınıyor sorun, soğuyor sorun. Enerjide arz güvenliğini sağlayamayan hiçbir ülkeye huzur yok. Enerji Bakanlığı, 13 ülkeden petrol, beş ülkeden doğalgaz alıyor. Gaz listemize iki ülke daha eklenecek. Yılda 47.5 milyar metreküp gaz ithal ediyoruz. Yüzde 55'i Rusya'dan, yüzde 18.5'i İran'dan... Azerbaycan, Nijerya ve Cezayir'i unutmayalım. İhtiyacın yüzde 8'ini de spot piyasadan sağlıyoruz.
Kar yüzünden çevrim santralleri çalışmıyor, birçok bölgede elektrik sıkıntısı var. Konutlarda sorun olmasın diye bir haftadır fabrikalara sınırlı gaz veriliyor. Ama doğalgaz akışında problem yok.

***

Doğalgazı dört hattan alıyoruz:
Rusya'dan çıkıp Ukrayna, Moldova, Romanya ve Bulgaristan'dan giriş yapan, ilk göz ağrımız Batı Hattı.
Geçmişte yolsuzluk iddialarıyla bürokrat ve politikacıların belası olan, Rusya'dan Karadeniz'in altına, oradan da geçip Anadolu'ya ulaşan Mavi Akım.
Azerbaycan'ın Şahdeniz sahasından çıkan ve Gürcistan üzerinden Erzurum'a gelen Azeri gazı.
Erzurum'da Azeri gazı ile birleşen İran gazı.
Rusya gaz fiyatını petrole endeksledi. "İstemeyen almaz" dedi. Bu rest tüketici ülkeleri bezdirdi. Pek çok AB ülkesi 2008'den sonra gaz borsasını oluşturdu. Rusya'nın fiyatı petrole endekslemesini kırmaya çalışıyor.
Türkiye gazda devasa bir pazar. 2008'de 14 milyar metreküp gaz taşınan Batı Hattı'nı rekabete açtı. 10 milyar metreküplük kontratı özel sektöre devretti. Halen BOTAŞ'ın 4 milyar metreküplük kontratı var. 425 dolara gaz ithal ediyor. Özel sektör ise 346 dolara...
Aynı borudan akan gazda BOTAŞ niye indirim istemez ki!
***

Batı Hattı'ndan 2.5 milyar metreküp kontrat devri olan Bosphorus Gaz'da büyük ortak Rus Gazprom ile küçük ortak F.Bahçe'nin eski başkanı Ali Şen kafa kafaya verdi. Kazakistan ile 10 yıllık anlaşma imzaladı. Kazak gazı Türkiye'ye gelecek. Üç yıl boyunca BOTAŞ'a satılacak. Acaba BOTAŞ bu gazı Bosphorus'tan kaça alacak? Yılda 750 milyon metreküp gaz az mı?
Bosphorus, daha önce Kazak gazını Mavi Akım'dan getirmek üzere EPDK'ya başvurmuş, izin çıkmamıştı. Batı Hattı'na iki gün önce izin geldi. Kazak gazı dört ülke dolaşıp Anadolu'ya gelecek! Bu yolculuk bana eski bir hikâyeyi hatırlattı(!) Ateş olmayan yerden duman çıkmaz.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA