Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKUR TEMSİLCİSİ İBRAHİM ALTAY

Necip Fazıl'ın bir dizesi!

Bir okurumuz, birazcık da sert bir üslupla: "O söz Necip Fazıl'a ait değil. Doğru araştırın, düzeltin" deyince gündemimize aldık.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Necip Fazıl Makale Yarışması ödül töreninde konuşmuş. SABAH gazetesi, birinci sayfasında olayı şöyle duyurmuş: "Başbakan Erdoğan ünlü şairin 'İnanıyorsanız üstünsünüz' sözlerine gönderme yaptı." (25 Eylül 2013)
Bu ifade aslında Kur'an'da geçiyor. Âli İmran suresinin 139. ayeti şöyle: "Yılgınlığa kapılmayın, mahzun olmayın. Eğer gerçekten inanıyorsanız üstün olan sizsiniz."
Başbakan bunu bilmiyor olabilir mi? Hayır, biliyor. Konuşmasında zaten bunun altını çizmiş. Bu sözün bir 'ilahi mesaj' olduğunu vurgulamış ve Necip Fazıl'ın bu ilahi mesajı 'muhataplarına aşılama mücadelesi verdiğini' söylemiş.
Konuşma bu kadar açıkken, Başbakanın 'ilahi' dediği mesaj, gazetemizin 24. sayfasındaki haberde sanki Necip Fazıl'a aitmiş gibi aktarılmış ve birinci sayfaya da öyle yansımış.

Zincirleme etkiler

Bu kadarla kalsa iyi!
Yazarımız Refik Erduran 27 Eylül günü yayımlanan İnancın da Ucubesi Var yazısına şöyle başlamış: "Necip Fazıl'ın bir dizesiyle gündemimize gelen 'inanmışların üstünlüğü' ilginç ama tehlikeli bir kavram."
Kendisini arayarak bu dizenin Necip Fazıl'ın hangi şiirinde geçtiğini sordum. Tam olarak bilmediğini, kendisine ulaşan emekli edebiyat öğretmeni bir okurun uyarısı üzerine bu konuya değindiğini söyledi. Okurumuz kendisini tekrar ararsa bizi aydınlatacak.
Bir diğer yazarımız Nazlı Ilıcak'ın 28 Eylül tarihli Necip Fazıl... Nazım Hikmet... yazısında ise şöyle bir cümle var: "Erdoğan, Necip Fazıl'ın 'İnanıyorsanız muhakkak üstünsünüz' sözlerini hatırlatarak inanç sahiplerinin özgüven içinde olmasını istedi."
Yazarımız meşgul olduğu için asistanı ile görüştüm. O cümlenin Necip Fazıl'ın hangi kitabında ya da konuşmasında geçtiğini bilerek değil, gazetenin haberine atıfla yazıldığını ifade ettiler.
Kısaca özetleyelim: Haberde yapılan bir hatanın bu örnekte de görüldüğü gibi zincirleme sonuçları olabiliyor. Dolayısıyla konuşmaları kısaltırken değiştirmemeye, haberi toparlarken dağıtmamaya dikkat etmeliyiz.
Necip Fazıl'ın da alıntı yapılan birçok sözü var, bu anlama gelecek sözler de söylemiş olabilir elbette ama bu konuşmadaki sözün esas kaynağı belli ve Başbakan ona gönderme yapmış.
Düzeltir, okurlarımızdan özür dileriz.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA