Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKUR TEMSİLCİSİ İBRAHİM ALTAY

Basın özgürlüğü ve çifte standart

Anadolu Ajansı muhabiri Bilgin Şaşmaz, Ferguson polisi tarafından ölümle tehdit edildi. Azarlandı, tartaklandı, üstüne çullanıldı, gözaltına alındı. Dizinden yaralandı. Bir buçuk saat boyunca bir polis aracının içinde tutuldu. Beş saat boyunca hücreye atıldı. Gazeteci olduğu bariz iken saçma bir şekilde sorgulandı.
Meslektaşımıza geçmiş olsun. Zor şartlar altında bile gazetecilik ideallerine bağlılığını koruduğu için kendisini kutluyorum. Anadolu Ajansı'nı da Ferguson'dan canlı yayın yaparak kamuoyunun haber alma hakkını sağladığı için kutluyorum.
Görebildiğim kadarıyla Türk basını bu durumu çok da yadırgamadı. Mesleki dayanışma örgütleri suçlama sözlüklerinin kapağını açıp şablon söylevler yayımlamadı. Missouri valisini ya da Birleşik Devletler başkanını diktatörleşmekle suçlayan olmadı. "Amerika nereye gidiyor" diye sorulmadı. ABD'yi basın özgürlüğü endeksinde arka sıralara iten bir rapor yayımlanmadı. Türk basınında bu olay CNN muhabiri Ivan Watson'ın Taksim'de tutuklanması kadar bile yer almadı.
Artık politik iki yüzlülüğün bu gizli teamüllerinden kurtulmak gerekiyor. Olayları coğrafya ve uygarlık kriterlerine göre değerlendirmekten vazgeçmeliyiz. Çifte standartlardan siyasi rant devşirmeye çalışmayı bırakmalıyız. Basın ve ifade özgürlüğüne tehdit kimden gelirse gelsin aynı tepkiyi vermeliyiz. Aksi takdirde tutarlılığımızı ve inandırıcılığımızı kaybederiz.
Ferguson polisinin askeri taktikler kullandığı, gazetecilerin görevlerini yapmalarını engellediği, keyfi davrandığı, basın özgürlüğünü ihlal ettiği çok açık. Bunu görmezden gelemeyiz. New York Times muhabiri plastik mermiyle kolundan yaralandı. El-Cezire ekibinin üzerine gaz bombası atıldı ve ekipmanları toplandı. The Huffington Post muhabiri Ryan Reilly ve Washington Post muhabiri Wesley Lowery eşyalarını yeterince hızlı toplamadıkları gerekçesiyle cezalandırıldı. Basının olayları özgürce aksettirmesi ve rahatça görüntü alması engellendi. Kaygıyla izliyoruz.
Güvenlik güçlerinin görevi gazetecilerin güvenliğini sağlamaktır. Özgür bir basın demokrasinin olmazsa olmaz şartıdır. Gazeteciler bu tür olaylar yaşandığında meslektaşlarının hangi kurumda çalıştığına bakmaksızın aynı tavrı ortaya koymalıdır.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA