Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKUR TEMSİLCİSİ İBRAHİM ALTAY

Anne sütü haberi

Charlotte Codron, Zeynep Çetin ve Barış Ege'nin annesi Arzu... Günaydın'da yayımlanan Anne Sütü Yetersizse (31.01.2015) haberine itiraz ettiler. "Gazete yanlış bilgiler verip anneleri mamaya yönlendiriyor" dediler.
Neden mi? Haberin spotuna bakalım:
"Bebeğin ilk altı ayda anne sütüyle beslenmesi çok önemlidir.
Ancak bebek bu süreçte ayda en az 500 gram almıyorsa; anne sütü yetersiz demektir.
Bu durumda formüllü mamalara başvurulur.
"
Okurlarımız bu 'indirgemeci' anlatımdan rahatsız olmuş. PDF haline getirip Google Drive'a yükledikleri belgede kısaca şunları söylemişler:
'Anne sütüyle beslenen bebeklerin gelişimini değerlendirirken sadece kilosuna bakılmaz.
Başka değerlendirme kriterleri de vardır. Üstelik bebek beklendiği gibi kilo almıyorsa bunun nedeni her zaman anne sütünün yetersizliği değildir.'
'Başka nedenler de olabilir ve bebeği mamaya yönlendirmeden önce bunlara dikkat çekmek gerekir.' Okurlarımız spotta geçen "İlk altı ayda verilen mamaların protein içerikleri anne sütüne çok yakındır" cümlesine de itiraz etmişler: "Bebek mamaları, içeriğindeki proteinler dışında, anne sütü ile asla benzerlik göstermez."
Bu teknik ve tıbbi tartışmaya girmeyeceğiz.
Ama Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliği'nin şu maddesini hatırlamakta yarar var:
"Bebek formül mamalarının etiketi, anne sütüyle beslenmeyi engellemeyecek ve ürünün uygun kullanımı hakkında gerekli bilgiyi sağlayacak şekilde düzenlenmelidir. Ürün etiketinde 'insana özdeş', 'anne gibi', 'adapte' veya anne sütü benzeri gibi kelimelerin kullanımı yasaktır."
Okurlarımıza bu konuda hak veriyorum. Yazının içeriğinde anne sütünün önemi vurgulanmış olsa da spotu yanıltıcı ve uygunsuz...
Gazeteciler olarak bizler mama markalarının bile kullanamayacağı reklam cümlelerine yer vermemeliyiz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA