Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

'Nihayet akılları başlarına geldi'

Ali Müfit Gürtuna yaklaşık 11 ay önce İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı'ydı. İmza attığı projeler zaman zaman tartışmaların odağında yer aldı. Kimi projesi zamansız bulundu, kimi pahalı, kimi de yanlış diye suçlandı. Peki Gürtuna bu konularda ne düşünüyor? Eski başkan söze genel bir yaklaşımla başlıyor: "Şehir yöneticileri bir önceki yönetimi düşman ilan ederse, şehirleşme olgusu kesintiye uğrar ve sağlıklı sonuç alınamaz." Bu eleştiri oklarının adı konmasa da Kadir Topbaş'a yöneldiği kesin. Belli ki, kendi dönemine ilişkin söylenenlerden bir hayli rahatsız olmuş. Gürtuna, sözlerini şöyle sürdürüyor: "İstanbul'un önemli sorunları var. Bunlara çözüm üretmek varken, geçmişle uğraşmak doğru değil. Sonradan hatalarını gördüler . Örneğin KabataşEminönü hattı için '25 milyon dolara yapıldı' dendi. Ardından 'Biz 10 milyon dolara yapıyoruz' denildi. Oysa 5 milyon 300 bin dolara mal oldu. Düşmanca bir tavır içinde değilim ama tepedekilerin aklı selim olması lazım."
Ali Müfit Gürtuna'ya çok eleştirilen ve tepki nedeniyle bir kısmı yarım kalan projelerini soruyoruz. Konuşmasına devam ediyor: "Akvaryum, hayvanat bahçesi ve safari parkı projeleri durduruldu. Bunların durdurulması hata... Birçok kavşak projesi de durdurulmak istendi, Altunizade Kavşağı'nı yapmak belediyenin işi değildi ama biz yapmak zorundaydık. Sadece o değil 100 kavşak yaptık ve tıkanma noktalarını açtık. "
Gürtuna kendi döneminde başlatılan, Deprem Master Planı'ndan, AKOM'dan, ulaşımın tek merkezde toplanması projesinden söz ediyor ve 2023 yılına kadar İstanbul'un nasıl bir şehir olacağının planlandığını belirtiyor. Ve durdurulan iki projesini içine sindiremediğini şu sözlerle anlatıyor: "Gaziosmanpaşa'ya yapacağımız Hayvanat Bahçesi ve Safari Parkı projesi bir cazibe merkezi yaratma projesidir. Turizmi tek boyutlu düşünemezsiniz. Bu projeyle gecekondulaşmanın yoğunlaşacağı bölge 2.5 milyon metrekare yeşil alan kazanıyor. Aynı zamanda Alibeyköy Barajı'nın stoklama havzası burası. Göreceksiniz 2 yıl içinde o bölge gecekondu olacak. Hodri meydan, iddia ediyorum."
Yeni yönetimin göreve gelir gelmez 'frene bastığını" hatırlatan Gürtuna, sözlerini şöyle sürdürüyor: " Nihayet 9 ay sonra akılları başlarına geldi. Şimdi bizim başlattığımız projelere açılış yapılıyor. Bu zihniyet şehirlerin bugünkü hale gelmesine neden oldu." Sözlerini bir çağrıyla noktalıyor eski başkan: "Boş alanlara konut yapılmasına çok üzülüyorum. Birçok başkan, belediyeyi bilmeden o makama oturuyor. Ataköy Sahili yapıya açılıyor. Orayı konuta nasıl açarsın? Üretilmesi gereken konut değil, yeşil alan."

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA