Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

'İhaleler açık yapıldı'

Kartal Belediyesi'nin 6 trilyona ihaleye çıkardığı ' Kültürel ve Sanatsal Etkinlikler" ve 'Sosyal Doku Rehabiltasyon ve Dönüşüm Projeleri' ile ilgili yazımıza Belediye Başkanı Arif Dağlar cevap gönderdi. Çok az kısaltarak yayınlıyoruz. "Basında herhangi bir tetkik yapılmaksızın, kamuoyunu mutat şekilde bilgilendirme anlayışına, toplumumuz hiçbir zaman yabancı olmamıştır. 30 Mart 2005 tarihli yazınızla bu anlayışın değiştirilmesine yönelik, "sorumlu gazetecilik' vasfınızdan dolayı, evveliyatla kamuoyu adına teşekkürün, üzerimize bir borç olduğunu düşünüyoruz.
Ayrıca herhangi bir yargısız infaza gidilmeksizin, intikal eden bir haberin değerlendirilmesinde, sorduğunuz suallere yönelik kamuoyunun bilgilendirilmesine dair, bizlere sağladığınız fırsat takdire şayandır.
Bu vesileyle; kamu hukukuna tabi olan veya kamunun denetimi altında bulunan veyahut kamu kaynağı kullanan kamu kurum ve kuruluşlarının yapacakları ihalelerde uygulanacak esas ve usulleri belirleyen, 04.01.2002 kabul tarihli 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'nun 18. maddesiyle; idarelerce yapılacak hizmet alımlarına dair ihalelerde a) pazarlık usulü b) belli istekliler arasında ihale usulü c) açık ihale usulü öngörülmüştür. Başka bir ihale usulü mevzuatta bulunmamaktadır. Belediyemiz bu hizmet alım ihalelerinde gerek Kamu İhale Kanunu 19. maddesinde, gerekse Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği'nin 17. maddesinde açıkça ifade edildiği gibi şeffaf ve açıklığa daha fazla katkı olsun diye, "Bütün isteklilerin teklif verebildiği usul olan" açık ihale usulünü tercih etmiştir.
Buna göre mezkûr hizmet alımları, mevzuatın öngördüğü bütün usul ve şartlara riayet edilerek, Kamu İhale Bülteni'nde 16.12.2004 tarihinde yayınlanarak, tüm kamuoyuna duyurulmuştur. 16.12.2004 tarihinde Kamu İhale Bülteni'nde yayınlanan ilanların, örnekleri ilişikte gönderilmiştir.
... Hizmet önceliklerimiz ve oluş nedenimiz ve temel amacımız olan 'sorumlu gazetecilik' anlayışının en güzel örneklerinden biri olarak kabul ettiğimiz yazınızdaki, misyonumuzda mevcuttur. (...) Bu bakımdan var oluş sebeplerimiz, yaptıklarımızla ne kadar uygun ve reel olduğu hususu yerel yönetimlerde Türkiye'mizde model olma niteliğimiz, önümüzdeki süreçte, çok daha net bir şekilde görülüp, değerlendirilecektir." Not : Bu konuda özellikle AK Parti içinde ve Kartal Belediye Meclisi'nde önemli gelişmeler oldu. Ayrıntıları aktarmayı sürdüreceğiz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA