Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

Soru-Cevap

Bülent Deniz
Tüketiciler Birliği Başkanı

Kredi kartı sorunu şu an hangi aşamada?
Kredi kartları yasa tasarısı TBMM Sanayi ve Ticaret Komisyonu'ndan çıktı. Önümüzdeki hafta genel kurulda görüşülecek. Konuyla ilgili problemlerin tekerrür etmemesi için hazırlanan bir yasa tasarısı bu.

Sizin
beklediğiniz bir yasa mı?
Hiç ilgisi yok. İki temel eksiklik var. Uygulanacak kredi kartı faizlerinin oranları konusunda bir sınır beklentisi vardı onu yapmadılar. Bizim önerimiz devlet iç borçlanma tahvilinin iki katı bir faiz uygulamasıydı. Bir diğer önemli konu, 9 milyon olarak tahmin ettiğimiz kartzedeler. Bunlar her ay asgari tutarı ödüyor. Aslında o borç ödenmiş olmuyor.

Bu
9 milyon kişinin ne kadar borcu var?
1.4 katrilyon. Bunların dışında hiç ödeme yapamamış, icra takibine maruz kalmış 200 bin kişi var. Yeni yasada bu 200 bin kişinin sadece faiz borçları yeniden yapılandırılıyor.

Peki,
sonuç ne olacak?
Şimdi biz büyük bir kampanya yürütüyoruz. Bu kampanyaya Mehmet Ağar, Erkan Mumcu, Muhsin Yazıcıoğlu şahsen imza koydular.
Bu sorunun çözülmesinin, iki kesime çok yararı var. İlki bankalar, böylece borçlarını tahsis edebilecekler. İkincisi, devlete yararı var. Çünkü bu insanlar şuan, tüketici kredisi kullanamıyor, alışveriş yapamıyor. Piyasadaki durgunluğun sebebi 9 milyon kişinin alışveriş hayatından çekilmiş olmasındadır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA