Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

Sinemacılara yolsuzluk soruşturması

Sonunda "yolsuzluk" iddiası sinema dünyasına da bulaştı. Kültür ve Turizm Bakanlığı müfettişleri Türk sinemasının gelişmesi için yıllardır Türkiye Sinema Eseri Sahipleri Meslek Birliği (SESAM) verilen milyonlarca YTL'nin nasıl değerlendirildiğini araştırınca ortaya şaşkınlık yaratan bir rapor çıktı.
Raporun içinde yer alan bilgilerin kısa özeti, Kültür ve Turizm Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanı Faruk Şahin'in 9 Ekim 2006'da hazırladığı 12 sayfalık üst raporda yer aldı.
Bu üst rapora göre, Kültür Bakanlığı müfettişleri önce devletin Türk sinemasını desteklemek için verdiği paraların nerelere ve nasıl harcandığını sordu. Gelen cevap şaşırtıcıydı.
Çünkü, SESAM Başkanı Kadri Yurdatap, harcamaların büyük bir kısmını belgeleyemezken, gönderdiği belgelerin çoğu da Vergi Usul Kanunu'nda belirtilen belgelerden olmayıp fotokopi ve kredi kartı ekstresiydi.
Tabi raporda sadece bunlar yoktu.
Müfettişlere göre, Cannes ve Berlin Film Festivali gibi uluslararası etkinliklerde, bakanlığın verdiği paraya rağmen başarısızlığın nedeni, kararları tek başına veren Yurdatap'tı. Raporda yurt dışında Türkiye'yi temsil edecek kişileri de bizzat Yurdatap'ın seçtiği ortaya konuyor ve şöyle deniyor:
"Böyle bir anlayışla yapılan uluslararası organizasyonun Türk sinemasının tanıtımı ve Türk filmlerinin pazarlanması açısından yararlı olamayacağı açıktır."
Bu noktadan yola çıkan müfettişler, SESAM'a kayıtlı tüm üyelerin kayıtlarının incelenmesini, üyelik kriterlerinin araştırılarak üyelik özelliği taşımayan kişilerin üyeliklerinin iptalini önerdi.
Şahin, Kültür Bakanı onayına sunduğu yazının sonuç bölümünde, Yurdatap'ın görevini yerine getirmediği gerekçesiyle 'emniyeti suistimal ve zimmet suçu' nedeniyle dava açılmasını istedi.
Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, SESAM başkanının görevden alınmasını ve görevi ihmal suçu nedeniyle dava açılmasını isteyen raporu imzalayarak işleme koydu.
Bakalım bu ilginç iddiaların yer aldığı rapora sinema dünyası nasıl bir tepki verecek?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA