Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

AK Parti'nin İzmir adayı Menderes olursa...

AK Parti 22 Temmuz seçimlerinde yüzde 47 oyla patlama yapınca, gözünü yerel seçimlere dikti. Ve o seçimlere yönelik yoğun bir çalışma başlattı.
Aslında 22 Temmuz seçimlerinin üzerinden fazla geçmeden Başbakan Erdoğan yeni hedefin "yerel seçimler" olduğunu açıklamıştı:
Hatta adres göstermişti.
Güneydoğu'da Diyarbakır, Ege'de İzmir, İstanbul'da Kadıköy, Beşiktaş ve Bakırköy, Ankara'da Çankaya, Karadeniz'de Trabzon, Doğu'da Tunceli belediye başkanlıkları alınmalıydı.
Ve bu direktif doğrultusunda DTP ile Güneydoğu'da, CHP ile de büyük kentlerde kıran kırana bir mücadele hazırlığı var.
Araştırmalar yapılıyor, kanaat önderleriyle görüşülüyor, hangi isimlerin o bölgede sevilip sevilmediği tek tek tespit ediliyor.
Onları motive eden en önemli gösterge ise adı geçen yerlerde seçmen davranışlarının fazla değişmeyeceği hesaplarının 22 Temmuz seçimlerinde yerle bir olması.
Güneydoğu'da yüzde 50'nin üzerinde oy alınması, İzmir'de yüzde 30'lara ulaşılması umut veriyordu.
Peki, bu zemin ve yoğun çaba beklenen sonucu verecek mi? Siyaset uzmanlarına göre, bugünkü siyasi tablo devam ederse AK Parti'nin iki önemli şansı var.
Bir: AK Parti'nin en önemli rakibi CHP kendi içindeki kavgayla meşgul.
İki: Merkez sağ partiler ise ne yapacağını bilmiyor.
Güneydoğu'daki rakibi DTP'ye gelince...
Bugün yaşanan siyasi gerginlikte yerel seçimlerin de katkısı büyük. Ancak, o bölgedeki gelişme DTP'den çok AK Parti'nin tavrına bağlı. Son 5 yılda yaratılan "barışçı iklim" sürdüğü sürece AK Parti'nin yükselişi de devam edecek gibi görünüyor.

Başbakanın İzmir'e özel ilgisi
Şimdi gelelim bölgelerdeki özel çabalara.
Bu açıdan en dikkat çekici gelişme İzmir'de yaşanıyor. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı, İstanbul ve Ankara gibi iki büyük kenti elinde tutan AK Parti için çok önemli. Onu da portföyüne katmak istiyor.
Bu nedenle de çalışmalar sadece yerel düzeyde değil, Ankara'dan yürütülüyor. Daha doğrusu denilenlere göre İzmir'le bizzat Başbakan Erdoğan ilgileniyor.
Belki henüz erken ama siyaset kulisleri daha şimdiden kimin nereden aday olacağı konusuyla çalkalanıyor.
En ses getireni ise İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı için düşünülen isim. AK Parti bu ismi sır gibi saklıyor.
Çünkü gerçekten hem bölge için hem de siyaset dünyası açısından ilginç bir isim.
Peki, kim bu isim?
Önce kısa bir hatırlatma yapalım. 22 Temmuz seçimleri öncesi bu köşede, DP'nin seçimlerden yenilgiyle çıkacağı hesapları üzerine bir kısım eski DYP'linin, DP'nin başına geçmesi için genç bir öğretim üyesine başvurduğunu yazmıştık. Ancak o genç isim bu öneriyi kabul etmemişti.
İşte AK Parti'nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı için düşündüğü ve sır gibi sakladığı isim bu genç öğretim üyesi.
Adı Adnan Menderes . Eski Başbakan rahmetli Adnan Menderes'in torunu. Şimdi Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik Cerrahi Bölümü'nde öğretim üyeliği yapıyor.
AK Parti kulislerinde adı sık geçen Menderes'in bu öneriye nasıl tepki vereceği merak ediliyor.
Ancak siyaset uzmanlarına göre, dedesine tıpatıp benzeyen Adnan Menderes'in İzmirlilerin karşısına aday olarak çıkması bütün hesapları alt üst edebilir.
Bu arada AK Parti bu tür sürpriz bir çıkışı sadece İzmir için düşünmüyor. Benzer isim arayışı Ankara, Diyarbakır ve Trabzon için de sürüyor. Hatta Ankara için şu an bakan olan ünlü bir ismin adı geçiyor.
Bu olasılıklar ne kadar gerçeğe dönüşür, önümüzdeki süreçte göreceğiz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA